ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns jobben

Andreas Nordh · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Niklas Pekkola och Tobias Åkerblad går energiprogrammet i Göteborg. 

Niklas Pekkola och Tobias Åkerblad går energiprogrammet i Göteborg.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

• Trots en stundande lågkonjunktur ser framtiden ljus ut för byggbranschen. Om tio år väntas yrken som VVS-montörer, byggingenjörer och golvläggare vara bristyrken.De senaste åren har varit synnerligen goda för byggbranschen. • Högkonjunkturen har lett till ett enormt behov av arbetskraft då svensken har byggt som aldrig förr. Nu ser man däremot att kurvan viker nedåt. Men arbetsmarknadsprognoser inför framtiden lovar fortsatt behov av arbetskraft. Om tio år väntas behovet av arbetskraft inom vissa yrken ligga på samma nivå som i dag. • Anledningen är att antalet personer som går i pension är större än antalet personer som utbildar sig. • Metro har listat framtidsutsikterna inom bygg- och fastighetssektorn.

JOBB-BAROMETERN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
JOBB-BAROMETERN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
Efter halva första terminen är Niklas Pekkola och Tobias Åkerblad redan ute i arbetslivet.
Efter halva första terminen är Niklas Pekkola och Tobias Åkerblad redan ute i arbetslivet.

Niklas och Tobias har valt ett framtidsyrke

I höstas började Tobias Åkerblad, 16, och Niklas Pekkola, 17, på energi-programmet på gymnasiet. – Vi är i stort sett garanterade jobb när vi går ut, säger Niklas Pekkola.VVS-montör är ett framtidsyrke. Redan nu råder det brist på personer som jobbar med värme, vatten och sanitet. Medelåldern i branschen är hög och under 90-talets knapra år var det få som utbildade sig till yrket.

Den lovande arbetsmarknaden fick Tobias Åkerblad och Niklas Pekkola att välja energiprogrammet på Göteborgs praktiska gymnasium.– Jag valde det för att man får direkt fast jobb efteråt och jag orkar inte läsa vidare, säger Tobias Åkerblad.

Efter halva första terminen är de redan ute i arbetslivet.

Två dagar i veckan besöker de grossistfirman Ahlsell där de får lära sig allt material inom VVS-branschen.– Det finns kanske 6 000 artiklar att lära sig. Det gäller ju att minnas hur till exempel ett vattenlås ser ut när man kommer till en byggplats, säger Peter Olsson på Ahlsell, som är handledare för Tobias Åkerblad och Niklas Pekkola.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro