ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns störst chanser till sol den kommande veckan

Emma Kirkhoff · 8 Mar 2015
Uppdaterad 8 Mar 2015
Två flickor njöt av varsin glass i solen i Stockholm i dag.

Två flickor njöt av varsin glass i solen i Stockholm i dag. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Rekordvärmen slog till på flera hål i Sverige i dag och många har nog varit ute och njutit av den varma vårsolen. Även om det inte blir lika varmt kommande veckan, är chanserna att få se solen goda i så gott som hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Soldyrkande Stockholmare.
Soldyrkande Stockholmare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Solen bjöd på en varm och vacker dag i stora delar av landet i dag. Högst temperaturer noterades längs ostkusten och allra varmast var det i Gladhammar i Västerviks kommun, där termometern nådde upp i hela 16,5 grader – tätt följt av Bromma i Stockholm som noterade 16,3 grader strax efter lunch.

Längre uppåt landet var temperaturerna inte riktigt lika höga, men det har varit plusgrader i så gått som hela landet, utom delar av Lapplandsfjällen.

– Det är årets hittills varmaste dag. Det är helt klart varmare än normalt och så har det varit i hela mars i nästan hela landet. Men i dag är det mycket varmare än normalt – så här års är en normala dagstemperatur ett par plusgrader i södra Sverige och några minusgrader i norr, säger Ian Engblom, meteorolog på väderinstitutet Foreca. 

Riktigt så höga temperaturer som vi har fått njuta av i dag kommer vi inte att bjudas på under den kommande veckan. Men det blir fortsatt milt och goda solchanser i så gott som hela landet.

– Redan i kväll rör sig en kallfront söderut som berör ganska stora delar av landet, med regn i söder och snö över Norrland, och på morgonen har vi kyligare luft lövet hela landet. Men måndagen blir riktigt solig på de allra flesta håll, utom i fjällen, med som mest 10 grader på dagen i söder. Där det har varit molnigt i dag blir temperaturskillnaden inte så stor, säger Ian Engblom. 

Tisdagen bjuder på nederbörd och vind i så gott som hela landet, men därefter får vi varierande väder.

– Det blir sol av och till men också en del moln. Men det ser ut att bli goda solchanser resten av veckan och det kommer nog att fortsätta att var något över det normala temperaturmässigt, med upp till 5-10 grader i söder och ett par plus i norr. 

Är det officiellt vår nu?

– Det beror lite på var i landet man befinner sig. Våren har nått hela Götaland och nästan hela Svealand, utom Dalafjällen. Längs med Norrlandskusten är det också vår, men längre inåt landet i norr behöver man ha en medeltemperatur över noll i fem dagar till för att det ska bli vår, säger Ian Engblom.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro