ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här flödar heroinet in på Stockholms central

Tomas Lundin · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

I väskor, i magen på resenärer och inpackat i kaffe och soja för att lura hundar – tågen till Stockholms Central är fulla med knark. I en serie artiklar granskar Metro knarkvågen till huvustaden. I dag: Metros team på plats när Citypolisen slår till mot langare och kurirer som gömmer sig mitt bland pendlarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Fjorton minuter försenat rullar Köpenhamnståget in på Stockholms Central. Det är slutstation och i vanliga fall står bara några enstaka personer utspridda på perrongen. I dag är de nära och kära i minoritet och perrongen är  fylld av uniformerad polis, narkotikahundar och civilspanare med vita snäckor i örat. Insatsen som fått namnet CST 6 är en del i att stoppa den heroinepidemi som rasar i huvudstaden.

När resenärerna går mot utgången går narkotikahunden Bea med förare åt motsatt håll, samtidigt som alla utgångar vakas av poliser i neongrön reflexväst. Uppmärksamheten faller på en man med skateboard under armen. Två civila poliser ger sig till känna och ställer sig framför och bakom mannen i rulltrappan.

Christopher Landin, insatsledare, är noga med att inte avslöja för mycket av polisens spaningsmetoder men säger att de arbetar efter en egen metod som kallas ”offensiv profilering” och som utgår från hur resenärer som har något att dölja reagerar när de ser polisen.

– Det kan vara att de ser hundarna och reagerar på ett visst sätt. Vi letar efter den här typen av felbeteenden, säger Christopher Landin. 

Det kan också vara resenärer som larmar om medpassagerare som skyndar in på toaletten med sin packning när de ser uppvaktningen på perrongen. Vissa väljer att dumpa sin olagliga last på tåget och då finns det inget polisen kan göra för att sätta dit dem.

– Men då går det i alla fall förlorat för langarna, säger insatsledaren.

En väska som lämnats på en tågtoalett undersöks. Den innehåller godis och blöjor – men även en Alvedonburk med ett fint vitt pulver. Efter att innehållet utsatts för ett snabbtest står klart att väskan hör hemma bland SJ:s tillvaratagna effekter och inte i polisens bevisförvar. 

– Det kan vara någon typ av sötningsmedel eller liknande, säger en av civilpoliserna på plats.

Samtidigt har mannen med skateboard avvisiterats i ett rum bakom en anonym dörr på Centralstationen. Polisernas instinkt för ”felbeteende” stämde. 

– Han verkade inte veta vart han skulle ta vägen när han kom ut på perrongen. När vi frågade honom sa han att han hade på sig, säger en av spanarna som stoppade mannen. 

I en plastpåse hade mannen 20 gram amfetamin, tillsammans med en liten våg, rakblad för att hacka upp och ett plaströr för att snorta. Trots den relativt stora mängden narkotika blir han bara misstänkt för innehav för eget bruk. 

– Det verkar som han är inne i ett tungt missbruk och hade köpt på sig eftersom han skulle vara borta ett tag, säger spanaren. 

Hade knarket varit uppdelat på tio påsar hade det varit en annan historia. Det är införseln och spridningen som är målet, inte missbrukaren.LÄS MERPolisen varnar för heroinepidemi i Stockholm

Tusentals drogdoser borta från gatan

Under de två veckor tågaktionen har pågått har tio misstänkta langare och kurirer häktats och 55  personer har gripits narkotikabrott. 

– På ett och samma tåg tog vi tre smugglare. En hade 50 gram kokain, en 30 gram heroin i sväljkapslar och den tredje 1,3 kilo marijuana, säger insatsledaren Christopher Landin.

Även om det görs beslag av alla möjliga droger är det dödliga heroinet huvudmålet. Suget på stan är större än någonsin, upplever poliserna. Det märks bland annat på mängden narkotika som en gatulangare kan ha på sig. Langarna har inte på sig mer än de tror att de kan sälja och för några år sedan betydde det ett fåtal gram. Nu kan polisen gripa langare med över 20 gram. Men snarare än gram och hekton vill polisen tala om ”brukardoser” för att påminna allmänheten om offren för knarkvågen.  Totalt har över tusen doser heroin, lika många doser amfetamin, 500 doser kokain och kilovis med cannabis beslagtagits bara på och runt Stockholms central under de två veckor som tågen hårdbevakats.

Även om tågoperationen knappast har slagit ut smugglarnätverken ser insatsledaren den som en framgång.

– Sett till mängden narkotika och antalet häktade är det bra. Vi har gjort skada på nätverken.

Narkotikahunden Bea är en av dem som ingår i mottagningskommittén när tågresenärerna stiger av Köpenhamnståget på Stockholms centralstation.
Narkotikahunden Bea är en av dem som ingår i mottagningskommittén när tågresenärerna stiger av Köpenhamnståget på Stockholms centralstation.Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
En man förs bort för visitation av två kvinnliga spanare. Mannen kramar om en anhörig som mötte upp honom på perrongen. Spanaren drar hans väska i bakgrunden.
En man förs bort för visitation av två kvinnliga spanare. Mannen kramar om en anhörig som mötte upp honom på perrongen. Spanaren drar hans väska i bakgrunden.
Heroinbollar som togs på en langare i anslutning till pendelgången.
Heroinbollar som togs på en langare i anslutning till pendelgången.Foto: Polisen
Narkotikahunden Bea går igenom en kvarglömd väska från Köpenhamnståget.
Narkotikahunden Bea går igenom en kvarglömd väska från Köpenhamnståget.Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Ytterligare en kvarglömd väska från tåget undersöks och vitt pulver snabbtestas.
Ytterligare en kvarglömd väska från tåget undersöks och vitt pulver snabbtestas.Foto: Urban Brådhe
Misstänkta preparat testas.
Misstänkta preparat testas.Foto: Urban Brådhe
Narkotikatest.
Narkotikatest.Foto: Polisen
50 gram kokain uppdelat i kapslar. En kurir påfanns med kapslarna uppstoppade i baken.
50 gram kokain uppdelat i kapslar. En kurir påfanns med kapslarna uppstoppade i baken.Foto: Polisen
110 gram beslagtaget amfetamin.
110 gram beslagtaget amfetamin.Foto: Polisen
Ytterligare delar av kvällens beslag.
Ytterligare delar av kvällens beslag.Foto: Urban Brådhe
Marijuanabeslag. För att förvilla narkotikahundar smugglas ofta marijuana inslaget i kaffe och soja.
Marijuanabeslag. För att förvilla narkotikahundar smugglas ofta marijuana inslaget i kaffe och soja.Foto: Polisen
Misstänkt man stoppas i rulltrappa.
Misstänkt man stoppas i rulltrappa.Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro