ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här föds det för lite barn i Skåne

Andreas Jelvefors · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nyfödde Ville, med de stolta föräldrarna Kinga och Malin Sjölin, är ett av Malmös nya barn. Och i Malmö föds flest barn, såväl totalt sett som i förhållande till folkmängd.
Nyfödde Ville, med de stolta föräldrarna Kinga och Malin Sjölin, är ett av Malmös nya barn. Och i Malmö föds flest barn, såväl totalt sett som i förhållande till folkmängd.Foto: Anders Hansson/Kontinent

Flera skånska kommuner har blivit pensionärsorter. Bebisar lyser med sin frånvaro och befolkningsunderlaget hotas.I var tredje skånsk kommun föds så få barn att man måste förlita sig på inflyttning för att inte utarma befolkningsunderlaget. Värst är det i Simrishamn. En befolkning på nästan 20 000 personer satte endast 114 barn till världen förra året. Befolkningen krymper trots ett inflyttningsöverskott.

– Senaste sju åren har vi halverat antalet födda barn per år. Det är allvarligt tycker vi eftersom vi eftersträvar en normal befolkningspyramid, säger Staffan Tellman, kommundirektör i Simrishamn.

Samma problem upplevs i Båstad och Höganäs i nordvästra Skåne samt i Ystad som är grannkommun med Simrishamn. Att kommunerna riskerar dö ut tror dock ingen.– Vi satsar närmaste åren 106 miljoner kronor på att göra skolorna bättre. Det är ett inflyttningsargument för unga människor. Men framför allt måste infrastrukturen bli bättre gentemot de stora städerna, säger Staffan Tellman.

Restid med bil från Simrishamn till Malmö är 1,5 timme, vilket för många är för lång pendlingstid till arbete. Den planerade tåglinjen västerleds, den så kallade Simrishamnsbanan, väntas bli klar tidigast 2020. Med den skulle det endast ta 57 minuter mellan de två knutarna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro