ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förbereder sig polis för svensk skolmassaker

Clarence Frenker · 10 Maj 2014
Uppdaterad 10 Maj 2014

Foto: Polisen


Enskilda patruller och polismän ska själva kunna inleda ett ingripa vid ett terrordåd eller en skolskjutning – utan att behöva invänta förstärkning. Det är målet med en omfattande utbildningsinsats som just nu genomförs av polisen i Stockholm. Har man en skolskjutning är skolungdomarna inte hjälpta av att man bygger upp en väpnad insats utanför”, säger Peter Magnusson, yttre närpolisbefäl vid Södermalmspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den senaste tidens skolskjutningar och terrordåd både i våra grannländer och ute i världen förbereder sig svensk polis nu på att hantera liknande katastrofer.

I Stockholm genomför polisen just nu en utbildningsinsats där samtliga poliser och befäl i yttre tjänst får träning i att ingripa mot gärningsmän som har som mål att döda eller skada så många som möjligt.

– Redan i dag är enskilda polismän förberedda för det här, det ingår i polisens vardag. Det nya och vad vi tagit till oss från verklighetens krav är att det inte finns tid att vänta på dem som har särskild kompentens. Den polispatrull som landar först ska också ha beslutsmandat att börja agera, säger Peter Magnusson, yttre närpolisbefäl vid Södermalmspolisen.

Poliserna får inte bara lära sig hur de ska agera i olika situationer utan även utbildning i olika vapens effekter, ammunition och skyddsutrustning i kombination med motiverade gärningsmän.

– För att konkretisera det kan det vara en person som har i syfte att mörda och skada så många som möjligt. Utöya-katastrofen är ett exempel på en absurd och i förlängning realistisk händelse. Självmordssprängningen på Bryggargatan en annan. Man kan inte åstadkomma en neutralisering av situationen utan att neutralisera gärningsmannen, säger Peter Magnusson.

Så sent som förra veckan framfördes ett hot mot Sophiaskolan på Södermalm. Och i höstas tvingades en stor polisinsats rycka ut till en skola på Lidingö efter att en elev på skolan hotat att genomföra en massaker.

– Har man en skolskjutning är skolungdomarna inte hjälpta av att man bygger upp en väpnad insats utanför utan de behöver någon som kan gå in och avbryta gärningsmannen, säger Peter Magnusson.

Enligt Magnusson har inte bara klimatet, utan även våldet, blivit hårdare bland de som använder våld:

– Upplevt tycker jag som så att det är fler incidenter i dag än för tio år sedan där vi möts av vapen eller där vapen eller stickvapen har använts. Jag tycker att vi går mot ett lite råare samhälle, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro