ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förbjuder de rökning helt

Evelina Pålsson · 16 Jan 2016
Uppdaterad 16 Jan 2016
Turkmenistans president vill få landets invånare att fimpa.

Turkmenistans president vill få landets invånare att fimpa. Foto: TT Nyhetsbyrån


Myndigheterna i Turkmenistan har på order av landet presidenten förbjudit all försäljning av tobaksprodukter.

klar

Artikellänk är kopierad

Att bryta mot förbudet kan bli dyrt. Affärer som ertappas med att sälja cigaretter riskerar böter på uppemot 6 900 turkmenistanska manat vilket motsvarar omkring 15 000 kronor uppger BBC.

Förbudet kommer enligt The Independent efter order från landets president, Gurbanguly Berdymuchammedov, som på ett effektivt sätt vill förbjuda rökning helt och hållet.

► LÄS MER: De vill se åldersgräns för e-cigaretter

Den turkmenska regeringen har monopol på all medierapportering i landet. Men genom källor i landet har BBC fått det bekräftat att cigaretterna har plockats bort från butikshyllorna. Förbudet har skapat en svart marknad för tobaksförsäljning i landet. På svarta marknaden är priset för ett ciggpaket redan uppe i över 100 kronor enligt den oberoende sajten Chrono-TM.

Draget att förbjuda cigaretter kommer som en del i regeringens kampanj om att avskräcka den turkmeniska befolkningen från att röka.

► LÄS MER: Här kommer den som fimpar på gatan få 3 000 kronor i böter

På turkmenistansk tv sänds det regelbundet rapporter som främjar en hälsosam livsstil. Presidenten själv har förekommit i tv-sändingarna och då sysslat med hälsosamma utomhusaktiviteter som att cykla eller fiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro