ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förbjuds butiker från att slänga mat

Johan Wikén · 5 Feb 2016
Uppdaterad 5 Feb 2016
Franska politiker hoppas att fler länder följer efter och beslutar om ett förbud mot att slänga mat.

Franska politiker hoppas att fler länder följer efter och beslutar om ett förbud mot att slänga mat. Foto: TT


Frankrike blir först ut med att införa ett förbud för matbutiker att slänga livsmedel. Mat som fortfarande är ätbar ska i stället skänkas till behövande, rapporterar The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Det franska parlamentet klubbade förbudet i onsdags. Livsmedelsbutiker över en viss storlek får i framtiden inte slänga mat som är ätbar. Det som inte har gått till försäljning ska i stället doneras till välgörenhetsorganisationer.

LÄS MER: Snart öppnar Sveriges första matbutik för ekonomiskt utsatta

Butikschefer som bryter mot bestämmelserna riskerar upp till 700 000 svenska kronor i böter eller två års fängelse, enligt The Guardian.

Lagen har kommit till efter en massiv gräsrotskampanj där privatpersoner och organisationer har protesterat mot det onödiga matsvinnet. Lagförslaget lämnades in i december av den förre livsmedelsministern Guillaume Garot.

– Att slänga en baguette är som att tömma ett badkar på vatten, att kasta ett kilo kött är som slösa bort 15 000 liter vatten, säger borgerliga Republikanernas Jean-Pierre Decool till L’Express.

Han är stolt över att det internationellt unika förbudet röstades igenom. Nu hoppas många franska politiker att resten av EU följer efter.

►LÄS MER: Niklas, 28, vill stoppa matsvinnet – med en grupp på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro