ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förbjuds män från att "manspreada" i kollektivtrafiken

Hugo Ewald · 9 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017
En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas i kollektivtrafiken.

En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas i kollektivtrafiken. Foto: Wikimedia commons/EMT


Bredvid skyltar med information om rök- och nedskräpningsförbud kommer resenärerna i Madrids kollektivtrafik nu att se en ny skylt: ingen manspreading. Det kommer nu vara förbjudet att i kollektivtrafiken ta upp mer än ett säte.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan den 6 juni är det i Madrid förbjudet att ”manspreada” i kollektivtrafiken. Det skriver det kommunalt ägda transportföretaget EMT som sköter stadens kollektivtrafik på sin webbsida.

En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas bredvid skyltar som förbjuder rökning och nedskräpning i stadens kollektivtrafik.

”Den nya skyltens syfte är att påminna människor om att sköta sig och respektera andras utrymme”, säger en talesperson för EMT till CNN.

EMT har i arbetet för att motverka så kallad manspreading, där framför allt män sitter brett med sina ben och tar upp mer än ett säte i kollektivtrafiken, arbetat tillsammans med Madrids råd för jämställdhet och den feministiska organisationen Microrrelatos Feministas som länge arbetat mot fenomenet och startat en namninsamling för att förbjuda manspreading i Madrid. Tidigare i år startade gruppen Mujeres en Lucha kampanjen #MadridSinManspreading med samma syfte.

Initiativet följer ett liknande som påbörjades i New York under slutet av 2014.

LÄS MER: Aldrig är män så källkritiska som när kvinnor berättar om övergrepp

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro