ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förbjuds plastglas

klas widestrand · 20 Sep 2016
Uppdaterad 20 Sep 2016
Plastglasens tid i Frankrike är snart förbi.

Plastglasens tid i Frankrike är snart förbi. Foto: Montage/IBL


Tidigare i år blev det förbjudet för franska matbutiker att sälja plastkassar. Nu utökas det franska franska plastförbudet. Från 2020 kommer det bli olagligt att sälja bland annat plastglas och plastbestick.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan första juli i år är det förbjudet för franska livsmedelsbutiker att ha plastkassar vid kassorna. Men Frankrikes plastjakt stannar inte där. I går röstades ett nytt lagförslag igenom som innebär att även engångsartiklar i plast så som bestick, tallrikar och glas förbjuds från och med 2020, skriver DN.

LÄS MER
Diskmedlet klassas som miljöfarligt – tappar Svanen-märkningen

Bakom den franska offensiven mot plastprodukter ligger skärpta miljökrav. Genom lagen vill Frankrike få ner oljekonsumtionen och samtidigt minska sopmängden. Lagen fungerar även som ett led i den franska regeringens satsning på att ställa om till en grönare ekonomisk tillväxt.

Lagen har mött kritik från vissa håll. Lobbyorganisationen Pack2go, som företräder förpackningsbranschen, är inte nöjda med beslutet och anser att EU-kommissionen borde vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike.

– Om inte de gör det gör vi det, säger organisationens europeiska chef Eamonn Bates till nyhetsbyrån AP.

klar

Artikellänk är kopierad

klas widestrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro