ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här försöker läkarna bota” homosexuella med elchocker

Aron Andersson · 10 Nov 2015
Uppdaterad 10 Nov 2015

Foto: SBS / Dateline


En video avslöjar kontroversiella behandlingen i Kina. Trots att homosexualitet inte klassats som psykisk sjukdom på 15 år i landet. Läkare försöker bota” med elchocker och läkemedel.

klar

Artikellänk är kopierad

På filmbilderna får unga homosexuella män elektroder fästa på huvudet och på könsorganet. Sedan elchockas de för att ”botas”, avslöjar Dateline.

►LÄS MER: Birger, 29, känner sig utsatt som homosexuell i kyrkan

I tv-programmet Dateline besöks ett av de sjukhus som erbjuder behandlingen och dolda videokameror avslöjar hur det går till. Aktivisten John Shen låtsas att han är intresserad av behandlingen och erbjuds både elchocker och läkemedel på mentalsjukhuset i Tianjin.

– Det är en liten elektrisk stav, när du får dessa begär, så chockar du dig själv med staven, och sedan vet du att du ska avstå från dessa begär, säger en läkare till Shen i programmet.

►LÄS MER: Ökad intolerans mot homosexuella i Ryssland

Ytterligare ett sjukhus, Huashan Hospital, besöks av en annan aktivist som går med på behandlingen. Han får då elektroder fästa vid sitt huvud, och hans känsel domnar bort när de aktiveras.

En psykolog som Dateline pratar med säger att behandlingen kan vara farlig.

– Jag tror att aversionsterapi kan vara skadligt för vem som helst, och särskilt homosexulla. Aversionsterapi förstärker deras brist på självkänsla och känslan av att bli avvisade. Skadan kan bli långvarig eller till och med livslång, säger Johnny Li.

►LÄS MER: Vatikanpräst kom ut som homosexuell – fick sparken

Sjukhuset tar ungefär 7 000 kronor betalt vid första behandlingstillfället, och uppger att det krävs flera besök för att bli "friskförklarad".

Inget av sjukhusen vill kommentera uppgifterna i Datelines program, men när aktivisten John Chen besöker mentalsjukhuset i Tianjin en andra gång säger läkaren att homosexualitet inte är en psykisk sjukdom längre.

►LÄS MER: Ryssland förbjuder transsexuella att köra bil

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro