ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här försöker Metro besöka Apples nya huvudkontor – Rymdskeppet”

Aron Andersson · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017

Inga besökare är välkomna. Men Metro gör ändå ett försök. Här är våra bilder på Apples nya huvudkontor i Cupertina, Kalifornien.

klar

Artikellänk är kopierad

– Inga bilder, ropar en säkerhetsvakt i byggväst efter mig när jag kliver in i taxin utanför Apples nya huvudkontor.

Som tur är har jag redan hunnit fotografera den enorma byggnad som fått smeknamnet ”Spaceship”, Rymdskeppet. Säkerheten är stor runt den byggarbetsplats som upptar stora delar av Cupertino.

LÄS MER: Allt om IOS 11 – så blir Iphone 8

Ingen får komma in, särskilt inte media. Under veckans stora utvecklarkonferens WWDC slussas vi journalister runt i San Jose, men jag får själv, i hemlighet, beställa den taxi som kör mig hit. Diverse Apple-anställda har försäkrat mig om att det inte finns något att se.

Hela Apple Park omgärdas av ett stängsel.
Hela Apple Park omgärdas av ett stängsel.

Företaget är inte redo att visa upp bygget ännu. Men redan efter sommaren spås det bli just här som Apple visar nästa Iphone. Vd Tim Cook lovade själv förra året att årets produktpresentationer skulle äga rum just här.

– Inte en chans att de blir klara till september, säger min taxichaufför när vi cirkulerar runt byggnaden.

Det är redan juni. Huvudbyggnaden ser visserligen på utsidan rätt klar ut. Och i april började anställda flytta hit. Men att detta är en byggarbetsplats råder det ingen tvekan om. Det är inte mycket grönska innanför stängslet som omger området. Stora lastbilar åker in och ut när vi tar bilder på entrén.

LÄS MER: Homepod och Imac Pro – här är alla nya produkter från Apple

Bara en avfart västerut ligger Apples nuvarande kontor, utspritt längs med North De Anza Boulevard och Infinite Loop. Men när Apple Park, som ”rymdskeppet” och de omgivande byggnaderna heter egentligen, öppnar helt ska 14 000 Apple-anställda flytta hit.

Ingångarna till Apple Park vaktas.
Ingångarna till Apple Park vaktas.

I dag sitter vakter placerade vid alla ingångar till området. Vissa vägar är avspärrade på grund av bygget vilket skapar köer. Många följer utvecklingen med stor nyfikenhet. På nätet finns flera videor som filmats med flygande drönare.

I maj auktionerade Tim Cook ut en lunch i Apple Park. Auktionen drog in nära sex miljoner kronor till välgörenhet. Över 30 budgivare slogs om chansen att få äta tillsammans med Apples vd på det nya huvudkontoret. Den lunchen ska äga rum senast i december.

Men att försöka ta sig förbi stängslet just nu är lönlöst. Efter några varv lämnar vi Apple Park, och hemlighetsmakeriet om vad som gömmer sig därinne. Om allt hinner bli klart under sommaren lär visa sig i september.

LÄS MER: Analys: Äntligen visar Apple något nytt – ändå känns det gammalt

pil
Apple Park i siffror

71 hektar. Eller 710 000 kvadratmeter. Så stort är området.

14 000 medarbetare kommer att ha sina kontor här.

260 000 kvadratmeter stor är huvudbyggnaden.

14 200 anställda ska kunna parkera på området, i särskilda garage och under jord.

2 000 cykelparkeringar kommer att finns i Apple Park.

80 procent av marken ska upptas av grönområde, enligt Steve Jobs egen vision.

9 000 träd kommer att finnas här.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro