ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här förvaras 40 ton livsfarligt kvicksilver

Ola Jacobsen · 1 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Här hos Sakab i Kumla väntar 889 krus med kvicksilver på att slutförvaras. Den livsfarliga metallen ska inte återföras till kretsloppet.

Här hos Sakab i Kumla väntar 889 krus med kvicksilver på att slutförvaras. Den livsfarliga metallen ska inte återföras till kretsloppet. Foto: Sakab


klar

Artikellänk är kopierad

Sverige ska slutförvara 40 ton livsfarligt kvicksilver. Samtidigt bryter Kina och Kirgizistan nytt.

Det är inte bara uttjänt kärnbränsle som måste slutförvaras. På Sakabs anläggning i Kumla står 889 krus med sammanlagt 40 ton kvicksilver som staten samlat in under 20 år. Nu väntar inkapslad slutförvaring djup ner i berget. – Det är en farlig metall och Sverige vill ha bort den från kretsloppet, säger Pär Ängerheim, handläggare på miljörättsavdelningen på Naturvårdsverket.

Sedan 2009 gäller produ­centansvar för batterier i Sverige. Men för de företag som i dag tar emot batterier, lågenergilampor och lys­rör för återvinning gäller andra regler än för statligt insamlat kvicksilver. – De har rätt att göra vad de vill med det. Kravet från oss är att 98 procent av metallen ska tas om hand. Men den återvunna metallen kan de sedan sälja till någon som till exempel tillverkar lysrör eller lågenergilampor.

Kvicksilvret i de 889 krusen i Kumla är resultatet av 20 års svensk konsumtion av alkaliska batterier och kvicksilverbatterier. Det har nu utvunnits av ett företag i Schweiz. Sedan några veckor är den livsfarliga metallen tillbaka på svensk mark.

Hur det statligt insamlade kvicksilvret ska slutförvaras kommer att beslutas nästa år, men en utredning tyder på att tyska saltgruvor kan vara ett bra alternativ. – Det finns redan ett fungerande system för att kvicksilverlagring i salt­gruvor i Tyskland. Enligt utredningen skulle det vara mer än tio gånger dyrare att lagra det i Sverige. Men det är ju en politisk fråga hur vi ska lösa det här.

Naturvårdsverket kommer under nästa år att handla upp slutförvar.

Petra Hagström, Naturvårdsverket.
Petra Hagström, Naturvårdsverket.

Aktiva gruvor i flera länder

Även om Sverige verkar för att få bort befintligt kvicksilver från kretsloppet finns aktiva kvicksilvergruvor i flera länder. – Kina har en stor inhemsk brytning av kvicksilver, men i Kirgizistan finns en gruva som fortfarande exporterar, säger Petra Hagström, handläggare på enheten för miljöfarlig verksamhet på Naturvårdsverket.

Men det största tillskottet av kvicksilver till kretsloppet i dag kommer från kolkraftverk. Metallen finns naturligt i kolet och frigörs i och med förbränningen. – Världens länder har börjat förhandla om en internationell kvicksilverkonvention inom ramen för FN:s miljöprogram. Första mötet var i Stockholm i våras och vi hoppas på en färdig konvention 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro