ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här går årets Prideparad

metro · 1 Aug 2015
Uppdaterad 1 Aug 2015

Foto: TT


Omkring 40 000 deltagare väntas delta i paraden som går från Mariatorget till Östermalms IP i Stockholm. Se bilderna från Pride 2015 här.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

En halv miljon människor väntas ge sig ut på gatorna när Prideparaden tågar genom Stockholm i dag. Arrangörerna hoppas slå rekord i år igen.

– Det är fantastiskt att så många markerar för allas lika rätt och värde, säger ordföranden Sandra Ehne.

I dag avslutas årets upplaga av Stockholm Pride, den artonde sedan starten, med den traditionsenliga paraden. Klockan 13 avgår tåget från Mariatorget i Stockholm.

I år deltar nästan 200 olika organisationer, företag, fackförbund och politiska partier med ekipage i paraden — omkring 40 fler än förra året.–  Det är fantastiskt med en så väldigt bred blandning. Det är ett bevis på att vi kommit långt men också att det fortfarande finns ett behov av att fortsätta manifestera och markera för hbtq-personers rättigheter, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Stockholmsparaden är redan den största i sitt slag i Norden. Och arrangörerna räknar i år med fler deltagare än någonsin. Förra året uppskattades omkring 40 000 ha gått i paraden och 400 000 deltagit vid sidan.

– Vi räknar med att det blir fler i år, vilket är stort eftersom det var valår förra året, säger Sandra Ehne.

LÄS MER: Inför inte ett tredje kön – avskaffa det helt

Paraden tågar från Södermalm med Östermalms idrottsplats som slutmål, och väntas orsaka störningar i både bil- och kollektivtrafik. Hela paradvägen — däribland Hornsgatan, Skeppsbron och Sveavägen — kommer att stängas av från och med 12.30 och hållas avstängd tills paraden nått sitt mål.

– Med tanke på vädret så är vår bedömning att ekipagen och paraddeltagarna kommer att gå lite långsammare. Så det finns risk för att det drar ut på tiden, säger Anders Lindberg, ansvarig för polisinsatsen under paraden.

Han rekommenderar resenärer i Stockholms innerstad att lämna bilen hemma.

Enligt polisen finns inte någon särskild hotbild mot paraden, men man har särskild beredskap på grund av att en rad ministrar deltar i tåget.

– Det kommer att vara en glädjens dag och en förbannat trevlig polisinsats att jobba vid. Om än lite varmt för oss som bär skyddsväst, säger Anders Lindberg.

LÄS MER
Gaytidningens chef: Tufft att vara avvikande i Sverige
klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro