ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här går den anställde i Malmö stads fälla – efter miljonplundring

Björn Sjö · 29 Jan 2019
Uppdaterad 29 Jan 2019
Här går tjuven i fällan och säljer en hårddisk till säkerhetsfirmans agent.

Här går tjuven i fällan och säljer en hårddisk till säkerhetsfirmans agent. Foto: Polisen


En säkerhetsfirma med före detta elitsoldater från Försvaret och ex-poliser från Nationella insatsstyrkan hjälpte Malmö stad att fånga en stöldmisstänkt tjänsteman. Mannen sålde kommunens it-utrustning på nätet. Men en av köparna var säkerhetsfirman, som gillrat en fälla. Nu har mannen dömts till fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen är i 30-årsåldern och jobbade som it-tekniker i Malmö stad. Men en söndag i februari 2017 gick han i en fälla, då han sålde en hårddisk till säkerhetsföretaget 2Secures medarbetare vid ett köpcenter i Malmö.

Hårddisken hade säkerhetsfirman ropat in vid en budgivning på auktionssajten Tradera. Disken tillhörde Malmö stad, och var bara en av många it-komponenter som teknikern tagit från sin arbetsplats och sålt de senaste åren.

Säkerhetsfirman 2Secure anlitades av Malmö stad för att säkra bevis, sedan en kollega till teknikern slagit larm om märkliga fakturor och att varor som bjöds ut på internet verkade inköpta av kommunen.

Skuggad och smygfilmad

Säkerhetsfirman 2Secures upplägg och arbetsmetoder liknar en kriminalthriller. Firman lade bud på hans varor på Tradera.

Mannen skuggades  i sin bostad, och smygfilmades när han lämnade över hårddisken och tog emot 2 500 kronor vid mötet i gallerian Mobilia i södra Malmö. Köparen från säkerhetsföretaget bar även dold mikrofon.

Malmö stad polisanmälde några dagar senare mannen och överlämnade säkerhetsfirmans utredning, som åklagare och polis haft stor nytta av.

Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades mängder med it-utrustning som tillhör kommunen. Hans konto på Tradera, mejl, bilder och annan information i hans datorer avslöjade en omfattande handel.

Enligt polisutredningen har brottsligheten pågått i flera år. Utrustning för 1,6 miljoner kronor har försvunnit. Mannen har efter avslöjandet lämnat sin anställning i kommunen. Han åtalades i höstas för grov stöld och trolöshet mot huvudman.

Döms till fängelse

På tisdagen föll domen i Malmö tingsrätt. Mannen döms till fängelse i ett år och två månader. Han ska även betala ett skadestånd på 1,4 miljoner kronor till kommunen.

En släkting till teknikern har också varit inblandad i en del av härvan. Han fick villkorlig dom för häleri.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro