ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här går städerskan rakt in i stöldfällan

Daniel Olsson · 1 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Företaget provocerade brott – nu åtalas hon

klar

Artikellänk är kopierad

 Här går städerskan i säkerhetsföretagets fälla. Men den dolda kamera­övervakningen på kvinnans arbetsplats kan strida mot lagen.Svensk polis får inte provocera fram brott. Samtidigt är det inte ovanligt att företag anlitar säkerhetsfirmor som använder sig av just brottsprovokation.I förra veckan åtalades en städerska på en stor reklambyrå i Göteborg sedan hon stulit två eurosedlar och två rikskuponghäften som en anlitad säkerhetsfirma lagt ut. I säkerhetsföretagets rapport, som ligger till grund för åtalet, talas det om hur man lagt ut ”agn åt byrå-tjuven” och hur man slutligen ”fick napp”.Först i förhör hos polisen fick städerskan veta att hennes arbetsplats var kameraövervakad.– Man kan jobba annorlunda som ett privat säkerhetsbolag än som polis, konstaterar det numera vilande säkerhetsföretagets vd Jerker Engstrand.Enligt honom var det ett rutinärende. Även om det inte är olagligt för ett säkerhetsföretag att provocera fram brott så är det olämpligt. Det tycker Lars Oscarson från Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd. – Du ska inte uppträda på ett sådant sätt att du provocerar fram någonting. Det är olämpligt både juridiskt och etiskt vilket vi betonar i kontakter med företag, säger han.

Kan ha brutit mot lagen

Att rigga upp en digitalkamera och i hemlighet filma anställda i syfte att sätta dit någon för brott kan strida mot personuppgiftslagen.– Det kan finnas anledning att kolla upp det här, säger Jonas Agnvall, jurist vid Datainspektionen.För att kameraövervaka allmänna platser med kamera krävs tillstånd från länsstyrelsen. Andra platser som är stängda för allmänheten, som de flesta arbetsplatser, regleras av personuppgiftslagen, i vart fall om kameran är digital och personer kan identifieras på filmen.– Det är tveksamt om det är förenligt med personuppgiftslagen att filma anställda utan att informera, säger Jonas Agnvall.Jerker Engstrand välkomnar en granskning till "hundra procent" och betonar att tillvägagångssättet är vanligt i branschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro