ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har gjort självporträtt – av sin egen rumphud

Elin Bohman · 9 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Konstfackeleven Christer Chytraéus, 24, använder varken brons eller granit när han gör sitt självporträtt – utan hud från sin egen bakdel.

– Konstverket består av min egen hud. Jag har låtit läkare skära ut en bit hud, stor som en tumme, från min rumpa som de sedan har odlat i laboratorium. Jag gjorde en avgjutning av mitt ansikte som jag sedan klädde med det ihopsydda hudlagret. Det är väldigt likt mitt riktiga ansikte, tycker jag.Varför just rumpan?– Det vet jag faktiskt inte. När läkarna sa att det skulle vara bäst att ta hud från rumpan var det inte så mycket att be för. Bara att dra ner brallorna, liksom. Det kanske är för att det är lite lättare att dölja ärret där.Det är ganska lätt att vilja ordvitsa runt det här konstverket..?– Haha! Ja, det har jag märkt. Den har givit upphov till en hel del skämt, till exempel öknamnen "butt head" och "ass face". Men det bjuder jag på!Hur lång tid har det tagit?– Jag har jobbat med den i närmare ett år. Och när huden vuxit klart och jag började jobba med den var jag så rädd att den skulle dö och börja ruttna att jag gick och tittade till den sex gånger om dagen. Det var nästan som ett barn som jag var tvungen att ta hand om.

Hur var det att jobba med materialet?

– En kirurg visade mig hur man skulle sy, det är ju ett lite ovanligt material att jobba med. Och det kändes ganska surrealistiskt att sitta och sy i hud. Särskilt när jag tänkte på att det var min hud och att det syddes ihop på något som såg ut som mitt ansikte.

Hur håller den sig fräsch?– Nu är huden död, så jag blev tvungen att konservera den. Den ligger som i ett akvarium nu, i konserveringsvätska.

Vad ska du göra med verket efter utställningen?– Jag tror jag måste ha kvar "honom" i ateljén. jag vet inte om min tjej tycker det är så mysigt att ha "honom" i lägenheten. Det blir ju som två versioner av mig där då.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Bohman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro