ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här gör läkarna miljoner i vinst

Johanna Ohlson · 2 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Linnea S Arbab


• Stockholmsläkare tjänar flera miljoner på privata vårdcentraler • Finansieras av skattepengar • "Vi fick ett väldigt bra avtal när vi tog över"

klar

Artikellänk är kopierad

Två privata vårdcentraler på Södermalm har gått så bra att de kunde betala ut sammanlagt 10 miljoner kronor till sina aktieägare under förra året.

De två läkarna som är huvudägare kunde på så sätt få ut 4 miljoner var. Det visar en undersökning som Vänsterpartiet på ­Södermalm har gjort. – Vi fick ett väldigt bra avtal när vi tog över vårdcentralen av landstinget. Men det var ingen annan som var intresserad att ta över, säger Martin Frykholm, en av läkarna och ägare till Åsö vårdcentral.

Vården på vårdcentralerna i Stockholm finansieras av skattepengar, så även den på de privata vård­centralerna. Det innebär att vårdcentralerna på ­Södermalm fått så mycket pengar av lands­tinget att 10 miljoner blev över. Men Per-Olof Ehrs, ägare av Rosenlunds vårdcentral, ser inga problem med att skattepengar blir miljonvinster för ägarna. – Huvudpoängen måste vara att skattebetalarna får ut så mycket vård som  möjligt för varje skattekrona. Vi fick inte mer pengar än landstinget fick för att driva vårdcentralen. Men vi var mer effektiva, därför kunde vi göra vinst. För patienten och skattebetalaren blev det ingen ökad kostnad.

Men borde inte en del av det överskottet investerats i vårdcentralen?– Man kan alltid diskutera hur mycket som ska nyinvesteras. Men så här fungerar företag, det skapar intresse, säger Per-Olof Ehrs.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro