ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här gräddas Fame”-bullar

Johan Darin · 7 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

På Dans- och musikalgymnasiet i Lund blir man fullfjädrad artist

klar

Artikellänk är kopierad

Danseleverna håller på att förbereda sig för en redovisning, en föreställning på Stora scen.
Danseleverna håller på att förbereda sig för en redovisning, en föreställning på Stora scen.

STJÄRNOR. Går det att lära sig att bli stjärna? På Dans- och musikalgymnasiet i Lund är 60 elever överens om att det går alldeles utmärkt. Här är det tänkt att Sveriges sjungande och dansande råmaterial ska förfinas till fullfjädrade artister och ta scener med storm. Men det är inte ”Idol”. Vid antagningen behöver de sökande inte oroa sig för att bli uthängda som tondöva idioter om de inte har vad som krävs.– Haha! Nej, ”Idol” har inget med det vi gör att göra. Det våra elever lär sig är inget de kan lära sig på en säsong i tv, säger rektor Ingrid Norrgren.

Första årskullen av blivande artister går nu första ring i skolans lokaler på Lunds stadsteater. Det är mycket mjukisbyxor, dansmoves och spontan sång när Metro kommer på besök. Några elever håller på att förbereda sig för en redovisning på Stora scen. De har själva fått koreografera en föreställning efter en given förutsättning.– Vi valde utanförskap, säger en svettig och andfådd Sanna Nilsson i balettrikåer. 

Killarna lyser, inte helt oväntat, med sin frånvaro. De få som hittat hit är målmedvetna unga män.– Är man kille och dansare har man bestämt sig. Tjejer behöver inte vara lika passionerade, säger Ingrid Norrgren.Rektorn är gammal lärare. Hon träffade skolans konstnärlige ledare Martin Palmqvist när de jobbade tillsammans på Medborgarskolan. Martin Palmqvist har själv ett förflutet på musikalscenen. I flera år låg drömmen om ett gymnasium med artistinriktning och puttrade innan de kom till skott. Nu hoppas de att fler elever i landet ska få upp ögonen för skolan. – Vissa av dem som går här har en enorm potential. Det går att se ganska tidigt, säger Ingrid Norrgren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro