ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här greps landets värsta hälare

Anna Unsgaard · 26 Nov 2012
Uppdaterad 26 Nov 2012
Vid tillslaget mot den misstänkta storhälarens garage hittade polisen en stor mängd stulna byggvaror. Här syns  polisens spanare med delar av stöldgodset. 

Vid tillslaget mot den misstänkta storhälarens garage hittade polisen en stor mängd stulna byggvaror. Här syns  polisens spanare med delar av stöldgodset.  Foto: POLISEN


Efter tre veckors intensiv spaning kunde polisen gå in och gripa den misstänkta storhälaren. På platsen beslagtogs stöldgods till ett värde av en miljon kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter veckor av intensiv spaning slog ett tiotal poliser till i ett garage i ett bostadsområde i Stockholm. Där greps en 34-årig man misstänkt för grovt häleri.

– När vi slog till hade han precis fått påfyllning av varor. Vi hittade stöldgods i hans garage som i handeln är värt cirka en miljon kronor, säger Palle Nilsson, biträdande polismästare i Söderort.

Mannen har varit skuggad av Söderortspolisen under tre veckors tid. Han har specialiserat sig på att sälja stulna byggvaror som sågar och borrar på köp- och säljsajter som Tradera. Enlig polisen samarbetar han med flera yrkeskriminella tjuvar som tar sig in på byggarbetsplatser och klipper upp containrar där maskinerna förvaras i stora boxar. De är hans underleverantörer vilket gör honom till en storhälare. Polisen känner inte till någon annan hälare som handlat med så många dyra byggvaror under så kort tid som den nu gripne 34-åringen och hans garage har ständigt fyllts på.

– Nu när den här storhälaren är gripen så tror vi att det kommer att få den effekten att inbrotten på byggen minskar under en tid. Tjuvarna tappar sina försäljningsmöjligheter när en sådan här stor hälare grips, säger Palle Nilsson.

Nu har polisen hittat ytterligare stöldgods, en maskin värd 60 000 kronor, som kan knytas till 34-åringen och en av de tjuvar han samarbetar med. Den 34-årige mannen sitter nu anhållen misstänkt för grovt häleri och grovt stöld. 

Byggföretag drabbat av 20 stölder på bara två år

Ett företag som drabbats av 34-åringens misstänkta brott är byggföretaget Titania med 200 anställda. För några nätter sedan upptäckte de att låsen på en container var uppskurna och helt länsad på innehållet. Tjuvarna hade tagit 70 boxar med borrmaskiner, sågar, skruvdragare och kapmaskiner. 

– Vi uppskattar värdet på de försvunna maskinerna till en halv miljon kronor, säger Jan Lagerqvist, maskinansvarig på Titania.

För Titania är den här typen av stölder ett stort och välkänt problem. De senaste två åren har de drabbats 20 gånger. Vid ett av dessa tillfällen försvann lika mycket som vid det senaste tillgreppet. Nu har företaget tvingats att flytta över byggmaskiner från ett annat bygge till det nu drabbade så att produktionsbortfallet inte blir så stort. 

– Eftersom vi råkat ut så många gånger så blir man väldigt glad när polisen ringde och sa att de hittat våra grejer. Riktigt skönt, säger Jan Lagerqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Unsgaard
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro