ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hamnar det tyska grisköttet

Fredrik Hielscher · 26 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Drygt än två tredjedelar av det tyska grisköttet blir färdigmat och hamnar på restauranger och storkök. Och där kan det vara svårt att veta varifrån köttet kommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/Arkiv

Som Metro tidigare har berättatså köper Sverige mer fläsk från Tyskland än Danmark. Tyskland använder också betydligt mer antibiotika i sin köttproduktion. Ungefär 30 procent av det köttet hamnar i butikernas hyllor. Resten, omkring 70 procent, går till bland annat blir färdigmat eller går till storkök och restauranger. – Den helt övervägande delen blir dels råvara i chark- och färdigmatindustrin och dels råvara i hotell-, restaurang- och cateringsektorn. Det handlar om offentliga kök i sjukvården, gatukök och andra restauranger, säger Åke Rutegård som är vd på branchorganisationen Kött- och charkföretagen. Han tror däremot inte på bojkott utan hoppas på politiska beslut på EU-nivå och att konsumenterna ställer högre krav.Men hur kan jag som konsument välja bort det tyska köttet om jag går på restaurang? – Då ska du som konsument ställa krav och fråga var köttet kommer ifrån, säger han. Calle Ramvall är kvalitets- och miljöchef på köttimportfirman Norvida. Han berättar att nästan allt kött som de köper upp föds upp i Nederländerna men slaktas i Tyskland. Nederländerna använder ungefär hälften så mycket antibiotika i sin produktion jämfört med Tyskland, omkring 100 milligram per kilo. – Egentligen tycker jag att det är för höga nivåer. Men tillsammans med våra leverantörer jobbar vi hårt med att minska användningen av antibiotika. Och så länge det är så och det går i rätt riktning tycker jag att det är ok, säger Calle Ramvall. De flesta stora dagligvaruhandlare väljer att fortsätta sälja griskött från länder med hög användning av antibiotika. Men flera butiker väljer att avstå, bland annat kedjan City gross. –Allt vårt färska kött är från Sverige. Nu slutar vi sälja allt fryst kött från andra länder, säger Michael Riedel, färskvaruchef på Bergendahls som äger City gross.

LÄS MER

►Danska myndigheter mörkade dödsfall

►Veterinär: Hög tid att undersöka svenska grisar

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro