ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hänger elever ut lärare på nätet

John Lindblom · 11 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En lärare i Östergötland hängs ut som förespråkare för nazismen med pålagd musik. En annan filmas när hon springs ner av elever. 

En lärare i Östergötland hängs ut som förespråkare för nazismen med pålagd musik. En annan filmas när hon springs ner av elever. 


Hundratals filmer där lärare kränks och förtalas läggs ut på You Tube

klar

Artikellänk är kopierad

Smygfilmade lärare i skolmiljö ökar rekordartat på internet just nu. Hundratals filmer ligger ute på You Tube.För bara ett år sedan låg ett trettiotal lärarfilmer ute på populära kortfilmssajten You Tube.Vid en snabb sökning på samma webbplats finner man i dag 270 olika filmklipp med lärare som kränks, förtalas eller hängs ut i andra negativa sammanhang.

Långt ifrån alla drabbade får reda på publiceringen. Och när de väl får det har ofta tusentals redan sett klippet på internet.– Filminslagens syfte är ju att skada och kränka dessa lärare. Utvecklingen är oacceptabel, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preiz.

En lärare på en gymnasieskola i Ludvika förlöjligas och stämplas som ”skum” sedan han under filosofiundervisning i våras delat in eleverna i olika djurgrupper. Eleverna uppmanas sedan växelvis skälla och mjaua.

– Det fanns ett syfte med undervisningen, men ryckt ur sitt sammanhang framstår läraren som idiot, säger Leif Isaksson, rektor på Högbergaskolan i Ludvika.

De flesta  filmer har ett tydligt kränkande budskap. Fyra elever springer i klunga ner en lärare i en korridor samtidigt som en femte elev filmar när läraren ramlar och slår sig på korridorens stengolv.

Lärarnas riksförbund kommer inom kort att presentera en undersökning bland medlemmarna om hur stor kännedomen är om dessa publicerade smygfilmningar.

Sebastian Gurenwacht, 25, lärare, tycker att frågan är komplex. – Det kan vara ett tecken på att eleverna behöver bli sedda.
Sebastian Gurenwacht, 25, lärare, tycker att frågan är komplex. – Det kan vara ett tecken på att eleverna behöver bli sedda.Foto: Henry Lundholm

Få anmäler lärarkränkning

Hittills har få drabbade lärare polisanmält filmerna eller vänt sig till Datainspektionen. I stället väljer många skolor att lösa problemet internt, enligt flera rektorer Metro talat med.

– Självklart går det att både ta bort filmen och spåra den som lagt ut den, även om det inte är en enkel process, upplyser Erik Jansson, jurist på Datainspektionen i Stockholm.

You Tube och flera andra webbsajter har vid flera tillfällen plockat bort stötande lärarinslag.     

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro