ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hängs djurskyddsinspektörerna ut – får hot och hat

Johan Wikén · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Djurskyddsinspektören Elisabeth Schöning har blivit uthängd och fått hot flera gånger.

Djurskyddsinspektören Elisabeth Schöning har blivit uthängd och fått hot flera gånger. Foto: Montage/Privat


Djurskyddsinspektörer hängs ut med namn och bild i bloggar och Facebookgrupper med tusentals medlemmar. De tvingas utstå hot och hat. Man blir luttrad”, säger djurskyddsinspektören Elisabeth Schöning.

klar

Artikellänk är kopierad

På Facebook och i bloggar förs en strid mot personal på landets länsstyrelser. Striden handlar om djurfrågor och fall där djurägare anser sig ha blivit utsatta för orättvis myndighetsutövning. Djurskyddsinspektörer och andra som hanterar djurärenden hängs ut och får ta emot hot och hat.

– De som driver de här grupperna är ju anonyma. Vi vet vilka några av dem är och det är ju personer som har beslut riktade mot sig, djurförbud i vissa fall, säger djurskyddsinspektören Elisabeth Schöning.

Hon är ledamot i Djurskyddsinspektörernas riksförening, DIRF, och hör ofta om medlemmar som utsätts för hot och hat. Även Elisabeth Schöning har drabbats många gånger.

– Det kan komma ganska grova anklagelser och personer hängs ut, ibland även med bilder. Vi tycker att det är allvarligt och försöker informera våra medlemmar om att det inte är något som bara ska få passera. Man måste ta upp det med sin arbetsgivare och i vissa fall även polisanmäla.

Konflikten mellan vissa djurägare och länsstyrelser är ingenting nytt. I en undersökning från 2013, utförd av fackförbundet Naturvetarna, uppgav sju av tio djurskyddsinspektörer att de hade utsatts för hot i sitt arbete. En av tio hade utsatts för våld.

– Jobbar man med det här under ett antal år kan man räkna med att bli utsatt för någonting. Då gäller det att man har en arbetsgivare som tar tag i det på ett klokt sätt, säger Elisabeth Schöning.

Det verkar vara en liten grupp människor som organiserar och eldar på den hätska stämningen i grupperna och bloggarna.

Metro har varit i kontakt med en person bakom en av de största Facebookgrupperna – som inte ser något fel med att skriva ut namn på enskilda handläggare.

– Vi ser inget problem med det. Det är offentliga handlingar eller länkar vi lägger ut, skriver den anonyma personen i ett mejl.

Flera jag har pratat med känner obehag på grund av detta. Hur ser ni på det?

– Kan inte inspektören stå för sina handlingar så är det på grund av att de inte sköter sitt jobb på ett bra sätt. De som handlägger ärenden rätt har inga problem med oss, säger den anonyma.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro