ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar du jobb just nu

Victoria Gillberg · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011
Maria Knutsson, 25, fick jobb som sjuksköterska på Södersjukhuset: – Jag vill vidareutbilda mig och landstinget är en stor arbetsgivare, säger hon.

Maria Knutsson, 25, fick jobb som sjuksköterska på Södersjukhuset: – Jag vill vidareutbilda mig och landstinget är en stor arbetsgivare, säger hon. Foto: Klara Leo


Arbetsmarknaden inom offentlig sektor blomstrar.

klar

Artikellänk är kopierad

 Arbetsmarknaden inom offentlig sektor blomstrar.   40 procent fler utannonserade jobb jämfört med 2010.  Flest jobb för sjuksköterskor och förskollärare.

– Inom skola och sjukvård finns det ett stort behov av arbetskraft, säger Göran Hellmalm, konsult inom arbetslivsutveckling. Många högskolor utbildar färre personer och efterfrågan på personal är större än utbudet. På jobbsajten Offentligajobb.se står vård och pedagogiska yrken för hälften av alla annonser. Den stora 40-talistgenerationens pensionsavgångar och omstrukturering skapar fler arbetstillfällen inom den offentliga sektorn. – I dag ställs andra krav på välfärden. Pensionärer är friskare och har mer pengar. I stället för att kräva piller vill de ha hjälp från sjukvården på andra sätt. Med till exempel sjukgymnaster och personliga tränare. Förutom jobb inom vård och skola behövs också personal inom tekniska yrken och jobb där det saknas tydliga utbildningar.  Men civilingenjörer och ekonomer har ofta siktet inställt på jobb inom privata sektorn. – Jag tror att offentlig sektor dras med ett image-problem. Det anses ofta inte lika attraktivt att jobba i en kommun som i ett företag. Men många av jobben i kommuner och landsting är väldigt komplexa och utmanande, säger Hellman.

MARIA, 25: MAN LÄR SIG MYCKET

– Jag sökte inte jobb i den privata sektorn. Jag ville jobba på sjukhus och i den här typen av vårdmiljö. Man får träffa mycket folk och lära sig mycket, säger Maria Knutsson, 25, som i år fick jobb som sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm. När Maria sökte jobb tyckte hon att det var ganska svårt eftersom hon inte hade någon arbetslivserfarenhet. Men hon tror att det är lättare i dag. Speciellt eftersom vissa vårdutbildningar har stängt. Men de låga lönerna tycker hon är ett problem. – Sjuksköterskor är en mycket kompetent yrkesgrupp som har mycket ansvar. Bra löner är viktiga för arbetskvaliteten. Maria kan tänka sig att jobba vidare inom den offentliga sektorn i framtiden. – Jag vill vidareutbilda mig och landstinget är en stor arbetsgivare.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro