ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar du Malmös bästa pizza

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 29 Sep 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
Via Napoli är en av ställena Matkaravan tycker att du ska besöka.

Via Napoli är en av ställena Matkaravan tycker att du ska besöka.


Vart ska vi vända oss i höstmörkret för att få de allra bästa pizzakickarna? Här är tre heta kandidater.

klar

Artikellänk är kopierad

Att det varit en pizzaboom i Malmö råder det inga tvivel om. Vi är frestade att skriva att falafeln i Malmö har fått en utmanare. I vart och vart annat gathörn har nya pizzerior öppnat, många dessutom på finare adress med pizzor i uppdaterade lyxversioner. I sommar har du kunna avnjuta lyxpizzor i Sandra Mastios trädgård och de legendariska vedugnsbakade pizzorna på Bastards innergård. Även Far i Hatten i Folkets Park har satsat på vedugn och när det nu börjar bli för kallt att sitta på deras uteservering kan du ta take away. Missa inte heller Belles pizzaliknande tarte flambé med crème fraîche och karamelliserad lök eller de kryddpackade orientaliska pizzorna manakish (manaqish, manaeesh eller manakeesh) som serveras på många ställen kring Möllan. Att välja ut tre favoriter är en näst intill en lika svår uppgift som att lösa Riemannhypotesen. Så vart ska vi vända oss i vintermörkret för att få de allra bästa pizzakickarna? Här är tre heta kandidater.

Hedvigsdals pizzaMalmö SaluhallGänget som ligger bakom både succécaféet Söderberg & Sara på St Knut och Kafferosteriet på Österlen driver också pizzeria i Saluhallen. Och här kan du glömma både bea-pizza och capricciosa. Menyn omfattar varje dag endast tre pizzor, varav ”dagens” ständigt uppdateras utifrån vad leverantörerna och den egna trädgården kan leverera för dagen. Det är i största möjliga utsträckning skånsk/nordiska råvaror som gäller vilket betyder att deras ”pizza bianca” (utan tomatsås) kan toppas med exempelvis skånsk crème fraiche, nattbakad, karamelliserad egenskördad vitkål och rostade rapsfrön. Mozzarellan kommer från ett mejeri i Danmark som drivs av italienare och pizzabotten är en egenutvecklad variant som ligger någonstans mittemellan den napolitanska och romerska traditionen. Skånsk pizza med klass, alltså.

Pizza dal SüdMitt MöllanBetydligt mer klassiskt är det hos Tommasi Memoli på Pizza dal Süd i food courten på Mitt Möllan. Han är formellt utbildad piazzolla (pizzabagare) med diplom från Napoli och bakar drömgoda pizzor på rekordtid i vulkanisk het ugn med fluffiga kanter, precis som de ska vara. Mjölet är förstås italienskt och degen jäses med surdeg helt i linje med traditionerna. Här får du ofta kreativa (men inte för galna) toppings som exempelvis mindre kända ostar som den rökta provlonen, kanske kombinerad med Karljohansvamp eller zucchiniblommor. Ta med den hem eller ännu hellre slå dig ner i myllret på food courten och njut omedelbart av en nybakad äkta italiensk smakupplevelse.

Via NapoliSergels väg 11Man kan nästan höra tonerna av ”La Bella Notte” och se Lady och Lufsen sitta och flörta på var sin sida pastafatet hos Via Napoli där den italienska stämningen är helt på topp komplett med rutiga dukar, tvättlinor med italienska landslagströjor, venetianska masker och ett buen appetito! vid varje servering. Här serveras äkta napolitanska pizzor bakade i vedugn på exakt 450 grader. Men urvalet är betydligt större så som det anstår en restaurang och även om pizzan är huvudnumret finns också en rad italienska pastaklassiker på menyn. Pizzorna är frasiga och elegant avslutade med ripplad olivolja, här gillar vi särskilt de nötigt välstekta aubergineskivorna som toppar den välpepprade pizzan Sergio och den fräscht syrliga tomatsåsen på san marzano tomater som ger pizzorna ett lyft.

Av Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro