ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar du Malmös maffigaste mackor

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 30 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Poms i Malmös saluhall är en av ställena Matkaravan tipsar om.

Poms i Malmös saluhall är en av ställena Matkaravan tipsar om. Foto: Matkaravan


Om du fortfarande lever i villfarelsen att en smörgås inte är någon riktig mat” är det dags att tänka om. Här är tre bra mackställen.

klar

Artikellänk är kopierad

Glöm sega baguetter med currykycklingröra eller frallor med svettig ost, slokande sallad och mjuk paprika. Äntligen har mackorna fått upprättelse. Malmös nyvaknande mackscen tar oss med storm. Vi snackar egen attityd och personlighet – men framför allt: massor av smak. Här listar vi tre riktigt bra mackställen.

Scandwich

Mitt Möllan, Claesgatan 8Scandwich.se

Mackor med mersmakKöpenhamn må ha sina smørrebrød. Men Malmö har Scandwich vilket är (förlåt Danmark) ännu bättre. De tre bröderna bakom mackerian på Mitt Möllan drev tidigare restaurang Lind i Kivik och i köket efter service experimenterade de fram det geniala konceptet som i stort sett går ut på att bygga mackor av riktigt vällagade restaurangingredienser. På en skiva smörstekt levain travas mer mat än du trodde var möjligt, som på vego-specialaren Call me kål där sex sorters kål tillagas på lika många olika sätt – och skapar en upplevelse du inte trodde kunde uppnås med… kål. Säsongens köttiga macka går i asiatisk stil och heter följaktligen ”Fläsknam style” med bland annat långbakad fläsksida, kim chi-majo och gochujang-marinerad rödkål. Här tas inga billiga genvägar, picklade citroner och grönsaker görs egenhändigt, majonnäser och röror likaså.

Nguyens sandwichesEngelbrektsgatan 19vietnamesesandwiches.se

Att känna till den vietnamesiska baguettesandwichen Banh Mi är ett måste för alla mackälskare. Detta är sann fusionsmat som uppstod i mötet mellan kolonialmakten Frankrikes obligatoriska bröd och den vietnamesiska gatumaten. Grundkonceptet är baguette, paté och majonnäs kombinerat med vietnamesiska element som färska örter som koriander och mynta, chili, syrliga picklade grönsaker och wokat fläsk. Hos Nguyen finns den ikoniska mackan i åtta olika utföranden (den som inte äter mackor har en lång meny med andra vietnamesiska rätter att välja mellan). Obligatoriskt för alla är dock att avsluta med en kopp cà phê sữa – mörkrostat vietnamesiskt kaffe som bryggs direkt i koppen över karamelligt söt kondenserad mjölk.

PomsMalmö Saluhall, Gibraltargatan 6pomsmackor.se

Killarna bakom Casual Street Food är inte bara skickliga på att göra grymt goda burgare. De bemästrar även konsten att göra några av Malmös smarrigaste mackor. Vill du ta ett bett av några av världens mest kända mackklassiker är Poms i Malmö Saluhall ett måste. Grilled cheese i pain de mie (vitt formbröd när det är som bäst) är en formidabel härdsmälta av cheddar och gruyère. Det krämiga segkladdiga innehållet och det frasiga grillrostade brödet är beroendeframkallande. För att inte tala om ställets Reuben som är en guilty pleasure av sällan skådat slag. De två tunna rostade rågbrödsskivorna är till brädden fyllda med sönderfallande mör pastrami, surkål, picklad gurka och appenzeller. En maffig thousand island-dressing på det och du kunde lika gärna befinna dig på någon av New Yorks bästa delis. Det är tur att de ovan nämnda mackorna alltid finns på menyn, men om du mot all förmodan vill sätta tänderna i något nytt varierar menyn ständigt och oftast efter säsong.

Text: Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro