ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar du Stockholms bästa barmat

Jonas Cramby · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
Bar Agrikultur är en av ställena Jonas Cramby hyllar.

Bar Agrikultur är en av ställena Jonas Cramby hyllar. Foto: Agrikultur facebook


Länge var man hänvisad chilinötter, japanmix och joddlarkorv om man ville småäta lite vid bardisken. Nu har det dock börjat bli en ändring på det. Här är Jonas Crambys tre favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta ölhak har övergett stöl och frysburgare till förmån för hantverksöl och hemgjord korv, en vinbarvåg har svept över oss från London och Paris och nu har man även faktiskt börjat kunna få en bit mat till sin GT.

Här är Metros favoritmatbarer just nu.

1. Bar Agrikultur, Skånegatan 79Bar Agrikultur är nynordiskt korrekta krogen Agrikulturs lite vildare, mer uppnosiga småsyskon. På 24 ångande platser i minimala Sardins gamla lokaler vid Nytorget kan man äta smårätter och ta sig ett, eller tre, glas samtidigt som man snackar bort kvällen. Urtrevligt! Även om det självklart även serveras naturvin och bira så är det gin och tonicen som står i centrum – ja Bar Agrikultur kallar sig till och med för en minirestaurang och ginbar. Och självklart är det lokalt producerad, småskalig hantverksgin som gäller, kockarna Filip Fastén och Joel Ahlin har haft samarbeten med både Hernö destilleri och Stockholms bränneri där allt från lokala enbär och egenplockade örter från Gotländska Furillen fått smaksätta spriten. Men nu finns det som bekant inget dricka som inte blir bättre med lite mat till. Och på Bar Agrikultur är barmaten så bra som den kan bli. Menyn är ständigt skiftande, men de grillade kycklingspetten med bränd grädde, grönpeppar och sesam brukar alltid finnas så beställ ett par sådana och en GT och tacka mig sen.

2. Råbaren på Tak, Brunkebergstorg 2-4I östasiatiska länder som Japan och Korea är det otänkbart att gå ut på bar, träffa vänner och ta ett glas utan att småäta samtidigt. I Råbaren på Frida Ronges krogkomplex Tak har man tagit fasta på detta så längs en lång, småpratsvänlig bar kan man numera äta rå fisk och dricka japanska whiskeydrinkar det är livet det! Beställ antingen in en god cocktail signerad duktiga bartendern Charlotte Halzius, drick ett par glas kunnigt utvald sake eller ta en iskall öl från Taks samarbete med japanska bryggarna Hitachino – eller så gör ni som i Japan och dricker saken med en iskall öl som chaser. Vad ni än bestämmer er för är ni ju här för att småäta, så sätt igång. Maten kan delas, beställas in allt efter sug uppstår och är till största delen, som namnet antyder, rå – vilket betyder sashimi, tartarer och ostron. Missa inte den brända laxen, det picklade ägget och ostronet med fermenterad chili även om den avslutande matchaglassen i ministrut också är för bedårande för att avstå.

3. Penny & Bill, Grev Turegatan 30Det ställe som kanske har tagit barmaten längst är annars Luximperiets relativt nyöppnade cocktailbar Penny & Bill. De kallar sig till och med för gastrobar och serverar så kallade foodtails – vilket är namnet på ett gäng mat och cocktailpairings som stället erbjuder. Det sistnämnda är naturligtvis lite onödigt och fånigt men det kan kanske behövs en sådan slags övertydlighet och koncepttänkande i ett land där starksprit inte anses vara någon måltidsdryck. Vilket det kanske inte heller är, men känner man sig nödgad att påpeka det har man faktiskt missförstått hela grejen. Drinkarna är inte där för att förhöja matupplevelsen utan tvärtom: det är maten som kompletterar drickandet. Och varför ska man förvägra sig småätandets stilla njutning, bara för att det viner som råkar passa bättre? På Penny & Bill är dock drinkarna goda, musiken bra, baren hängvänlig och så har de fattat vilka starkspritens bästa kompisar är: rå fisk, grillat kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro