ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar du Stockholms godaste bullar

Jonas Cramby · 2 Okt 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
Här är Jonas Crambys tips på var du hittar bästa bullarna.

Här är Jonas Crambys tips på var du hittar bästa bullarna. Foto: IBL


Få, om inga, bakverk värker så varma känslor som bullar. Ja jag har till och med en vän som planerar att det ska stå unna dig en bulle då och då” på hans gravsten. Bullar är kärlek med pärlsocker på, trygghet till ett glas kall mjölk och här är Metros tre favoriter just nu:

klar

Artikellänk är kopierad

1. Lindeberg Bageri och Konditori, Orminge centrum

Alla sanna bullälskare har såklart redan vallfärdat till det lilla bageriet på torget i Orminge centrum. Här är huserar nämligen bullboksaktuella Daniel Lindeberg, före detta stjärnkock och medgrundare till 2-stjärniga Frantzen-Lindesberg (numera restaurang Frantzén) i Stockholm som på höjden av sin kulinariska karriär drog sig tillbaka för att ägna sig åt sin verkliga passion: bullar! En kärlek som man känner doften av redan när man stiger av bussen vid torget och slås av när man stiger in i butiken. Förutom surdegsbröd och bakelser är hyllorna nämligen späckade med bullar, från enkla kanelsnäckor till frukostbullar med smaka av coctailen Old fashioned. Har ni riktigt tur är inte vaniljbullarna slut, en sublim med vaniljkräm, vaniljfondant och vaniljsalt. Behöver man grunda med något matigare erbjuder även Lindeberg Bageri och Konditori numera även goda lunchmackor.

2. Bageri Petrus, Swedenborgsgatan 4B

Många riktiga baknördar – och lita på mig, dom finns – hyser en särskild respekt för bageri Petrus. Det lilla seriösa hantverksbageriet vid Mariatorget har en massa hängivna stamkunder, vinner regelbundet utmärkelser som Sveriges bästa bageri och min egen 8-åriga dotter är ett sådant stort fan att hon rodnar och skrapar med foten i marken om Petrus Jakobsson själv står i bageriet, som om han vore Dolly Style eller nån. På Petrus kombinerar man nämligen allmängiltigt moff med kompromisslöshet, surdeg, hårdföra bageritekniker och man nöjer sig inte med vilket mjöl som helst, utan låter de smakrika stenmalda fullkornsmjölen sätta smak åt både bröd och söta bakverk, som, just det, bullarna. Resultatet är gäng klassiska svenska bullar, så oerhört mycket godare än din farmors gamla skitbullar. Missa inte heller bageriets urgoda pastel de natas, som på de senaste åren blivit en modern fikaklassiker i Stockholm.

3. Mr Cake,  Rådmansgatan 12

Ha man blivit för blasé för kanelbullar och kardemummakringlor rekommenderas istället ett besök till nyöppnade Mr Cake i före detta arkitekturhögskolan. Här huserar nämligen Roy Fares, en bagare och konditor som alla som har Kanal 5 vet älskar maxat mof och amerikanskt överdåd. Tillsammans med Tössebageriets Mattias Ljungberg har han öppnat ett modernt och snyggt kondis, möjligtvis inspirerat av den amerikanska rockstarbagaren Dominique Ansel, uppfinnaren av bland annat Cronuten som skapade fikahysteri världen över för några år. En hysteri som Mattias Ljungberg nästan tangerade hemma i Sverige med sin semmelwrap. Hur är du bullarna? Alldeles för mycket, naturligtvis, vilket i bulltermer betyder alldeles lagom. Vad sägs till exempel om rekordkladdiga sticky buns, croissantbullar med nutella eller den egna version av den amerikanska cinnabonen, – ett bakverk som, enligt komikern Louis CK, bara är för ”ledsna tjocka män utan självrespekt”. Men det kan man väl unna sig då och då.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro