ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hittar polisen fel på 10 av 14 bussar

Fredrik Beckman · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Trots att inspektörerna hittade många fel på bussarna var inget av så allvarlig karaktär att någon fick tas ut ur trafik. 

Trots att inspektörerna hittade många fel på bussarna var inget av så allvarlig karaktär att någon fick tas ut ur trafik.  Foto: Henrik Brunnsgård


klar

Artikellänk är kopierad

Metro var med på plats i går när polisen kontrollerade 14 bussar i lokaltrafiken i Göteborg. 

I gulklädda västar stoppade polismännen bussar och gick noga igenom allt från motor till om det fanns rätt antal nödhammare inne i bussen.

Det visade sig att det var någon form av fel på tio av bussarna.

– Men vi har inte behövt ta någon buss ur trafik, utan det har företagen gjort själva, kört till verkstad för att fixa till. Och det är seriöst att man tar det på allvar, säger Anders Granat, som ledde arbetet från trafikpolisen.

Vid tidigare inspektioner av bussar har resultatet varit mer nedslående än i går, där bussarna har haft allvarligare fel.

– Om det beror på att de kände till att vi skulle ha inspektion vet jag inte. Men det tror jag inte. Det känns positivt om utvecklingen fortsätter på det här sättet. Då blir det bra.

Kontrollerna av varje buss tog mellan 20 och drygt 30 minuter. Det retar de representanter från GS Buss och Veolia som var på plats

– Det blir förseningar och när en tur är mer än 15 minuter försenad räknas den som inställd. Det drabbar resenärer som kanske redan är sena på väg till jobb, säger Tommy Kajupank, fleet manager på GS Buss.

– Polisen rapporterar att det saknas nödhammare. Men det stals 2 300 hammare från bussarna förra året. Det förstår inte polisen. Vi har som rutin att sätta in nya om det saknas varje kväll.

Stockholm lär av Göteborg

Två poliser från Stockholm kontrollerade också bussarna i går. Till skillnad från Göteborg är det få rapporter om fel på bussarna i lokaltrafiken i huvudstaden. Men Lars Rangden på Stockholmspolisen tror inte att det beror på att bussarna sköts bättre där.

– Vi har inte haft busskontroller de senaste åren. Vi ska försöka få in det i schemat. Därför är det bra att få komma hit och se hur polisen jobbar här, säger han.

– Någon behöver sätta tummen i ögat på företagen. Det är lätt att pengarna styr annars och underhåll blir eftersatt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro