ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hoppar var tredje ingenjörsstudent av

Mary Örnborg · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

AVHOPP. Var tionde student som börjar på civilingenjörsutbildningen hoppar av sina studier redan efter första läsåret. Men på vissa program är det mer än var tredje student som hoppar av.Främst gäller det de kemitekniska programmen. Det visar en snabbgenomgång som Metro Teknik har gjort baserad på statistik från de senaste två åren från de fem största teknikskolorna i Sverige, Chalmers, KTH, Luleå tekniska universitet, Lunds tekniska högskola och Linköpings universitet.

Flest avhopp sker på de matematiktunga programmen elektroteknik, datateknik, kemiteknik och teknisk fysik. Flest avhopp finns på Luleå universitet bland de populäraste civilingenjörsprogrammen. Sammanlagt avbröt 16 procent av studenterna sina studier under år 2005. Motsvarande siffra för Lund är 8 procent och för Linköping 10 procent. KTH och Chalmers har markant färre avhopp där de sammanlagda siffrorna är 3 respektive 4 procent.– Av erfarenhet vet vi att de första avhoppen från utbildningarna sker redan dagen efter uppropet. Nästa stora avhoppsvåg sker efter första tentan och därefter kommer ytterligare en kull att hoppa av vid terminsskiftet. Sista stora kullen avhopp kommer vid första läsårets slut, säger Marie Bernelo, studievägledare på elektroteknikprogrammet på Chalmers.

Motivationsproblem är vanligaste orsaken till studieavhopp bland de allra yngsta studenterna. Men även stress över att inte klara studierna.– Ålder och omognad spelar naturligtvis en stor roll bland dem som väljer att hoppa av. En student som är 19 år gammal har inte alltid klart för sig vad han eller hon vill med livet.– Att utbildningen är lång och svår kan få vissa att reagera med flyktmekanismer. Då fattar man inte välgrundade beslut, säger Marie Bernelo.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro