ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hörs första böneutropet i Sverige

Leif Oldenburg · 26 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013
Här hörs första böneutropet i Sverige Menderes Alci och Musa Gültekin var bland de runt 1 000 personer som samlats till fredagsbön.

Här hörs första böneutropet i Sverige Menderes Alci och Musa Gültekin var bland de runt 1 000 personer som samlats till fredagsbön. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 12.53 hördes för första gången böneutropet från den 32 meter höga minareten i Fittja moské söder om Stockholm:

– Gud är en, Mohammed profeten är hans profet, kom till bön, kom till bön.

Den är första gången i Sverige som en muslimsk församling fått tillstånd till böneutrop från en moské. Över 1 000 personer hade samlats vid Albysjön för att vara med om den historiska händelsen och delta i fredagsbönen.

– Det här är en stor dag för oss muslimer. vi är stressade men mycket glada, säger Menderes Alci och Musa Gültekin. Inför ceremonin hade polisen förberett sig på protester från grupper och personer som inte vill ha böneutropet, men böneutropet kunde pågå i stort sett utan störningsmoment. Moskén i Fittja är uppförd som en traditionell turkisk moské och riktad mot Mecka. Den stod klar 2007. I Sverige finns cirka 200 moskéer, men de flesta är inrymda i mindre lokaler. Bara åtta moskéer är byggda för ändamålet.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro