ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här hotar Max-anställd att kasta praoeleven genom fönstret

Karl Enn Henricsson · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Mannen ur personalen vid Max döms för att ha tvingat en praoelev att hänga ut genom ett fönster på andra våningen.

Mannen ur personalen vid Max döms för att ha tvingat en praoelev att hänga ut genom ett fönster på andra våningen. Foto: Polisen/Henrik Isaksson/IBL Bildbyrå


Praotiden vid Max hamburgerrestaurang i Stockholm blev inte som 14-åringen tänkt sig. En konflikt uppstod och praoeleven hängdes ut genom fönstret på andra våningen. Nu har den anställde mannen dömts för misshandel och olaga tvång.

klar

Artikellänk är kopierad

Pojken är 14 år gammal och går i årskurs åtta på högstadiet. Tillsammans med några klasskamrater praoade han på en av Max hamburgerrestauranger i Stockholmsområdet.

En man i 20-årsåldern ur personalen hade under en del av praotiden ansvar för att hitta arbetsuppgifter åt praoeleverna. Men konflikter uppstod, enligt domen.

Då de befann sig i lunchrummet på andra våningen ska mannen ha tagit tag i praoeleven och hängt ut honom genom fönstret. Praoeleven har berättat att han blev rädd och chockad. Delar av händelseförloppet fångades på film med hjälp av en mobilkamera.

14-åringen berättade även om hur mannen vid ett annat tillfälle tog ett hårt grepp om hans arm och nacke.

Mannen åtalades för misshandel och olaga tvång. Han nekade till brott och menade att han bara hade tagit ett löst grepp om praoeleven för att visa en försvarsteknik i form av ”ett coolt grepp”.

Nu döms mannen för ringa misshandel. Rätten anser visserligen att det var försvårande att misshandeln begicks av en vuxen person mot ett barn, men skriver att det handlade om ”ett kortvarigt grepp som inte föranlett mer än kortvarig smärta och lindrig rodnad”.

Mannen döms även för det olaga tvånget. Rätten skriver att det är utrett att mannen ”som är vuxen, tvingade NN, som är ett barn, att under en kort stund tåla att hänga ut med överkroppen genom fönstret”.

Om händelsen vid fönstret har mannen berättat att hans såg det som en utmaning att sätta ut praoeleven på taket, som fanns utanför fönstret. Han menade att 14-åringen deltog frivilligt och att det var en skämtsam situation.

Straffet blev dagsböter om 8400 kronor.

14-åringen hade begärt skadestånd, men det avslår rätten. I vart fall det olaga tvånget tycks ha ”föregåtts av viss provokation” och det har inte handlat om så allvarliga kränkningar att det ska utgå ersättning, enligt rätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro