ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kan du bo billigt i andrahand

Elina Bratt · 8 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

I och med den nya lagen om uthyrning av bostäder har många andrahandslägenheter i storstäderna blivit dyrare. Läget kan se hopplöst ut, men det går att hitta billiga bostäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Här kan du bo billigt i andrahand I och med den nya lagen om uthyrning av bostäder har många andrahandslägenheter i storstäderna blivit dyrare. Läget kan se hopplöst ut, men det går att hitta billiga bostäder.

Den stora efterfrågan på lägenheter har pressat upp priserna. Metro har tidigare skrivit om hur priserna påverkats av de nya reglerna om andrahandsuthyrning.  Framför allt har det blivit dyrare i de centrala delarna av storstäderna. Men söker du bara lite utanför centrum blir det helt andra priser. Ofta behöver man inte titta så långt utanför innerstan för att hitta billiga alternativ. På andrahandssajterna Blocket och Bostaddirekt finns flera exempel på bostadsområden där det går att hitta lägenheter för under 5000 kronor. Ett exempel är Johanneshov, som bara ligger tio minuters tunnelbanefärd från T-centralen. I Göteborg och Malmö finns också områden som ligger nära stan men ändå erbjuder billiga andrahandslägenheter.

Enligt Maria Lennman, vd på Bostad Direkt, är det oftast inte bostadsområdet som avgör priset på lägenheter.  – Billiga lägenheter finns överallt. Det handlar mer om lägenhetens standard än i vilket område den ligger. Men generellt sett är det förstås större efterfrågan i centrum.

Områden med bra kollektivtrafik står enligt Maria Lennman högt i kurs. – De områden med riktigt dåliga förbindelser kanske är billigare. Folk vill kunna ta sig in till stan utan att vara beroende av bil.  

Maria Lennman tror att det viktigaste när man letar lägenhet är att man är aktiv och visar sig seriös. – Det handlar om att visa vem man själv är, att presentera sig själv på ett bra sätt. I Sverige är vi oerhört rädda om våra bostäder och det är därför väldigt viktigt att veta vem man hyr ut till.

Förra veckan avslöjade Metro att en mäklare i Stockolm hyrt ut lägenheter i utbyte mot sexuella tjänster. Artikeln väckte stor debatt det kom fram att liknande fall skett även i andra städer. 

Hanna Mörck är talesperson på jagvillabostad.nu. Hon uppmanar alla som söker bostad i andra hand att vara försiktiga. – Gå inte och titta på lägenhet ensam. Ta med en kompis så att du kan känna dig trygg.

Ett annat tips hon ger är att inte lämna ut sitt eget nummer när man söker lägenhet.   – Skapa hellre ett anonymt mailkonto och sätt bara ut det i annonsen.

Här kan du bo billigast i andrahand
Här kan du bo billigast i andrahandFoto: Johan Engman/Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro