ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kan du följa dina välgörenhetspengar

Thomas Lövgren · 13 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Thomas Bjelkeman-Pettersson visar en liten videokamera för barn i Bagepalli i Indien. Han var på plats i samband med ett välgörenhetsprojekt för rent dricksvatten.

Thomas Bjelkeman-Pettersson visar en liten videokamera för barn i Bagepalli i Indien. Han var på plats i samband med ett välgörenhetsprojekt för rent dricksvatten. Foto: Mark Charmer


klar

Artikellänk är kopierad

Open source-verktyg ska öka insynen i användningen av välgörenhetspengar. Genom liveuppdateringar och tydliga projektbeskrivningar online kan donatorerna följa projekten.

– Ingen har gjort det här förut, säger grundaren av Akvo Foundation. Men Hans Rosling på Gapminder varnar för att projekt startas bara för syns skull.

Thomas Bjelkeman-Pettersson har grundat stiftelsen Akvo, som utvecklar programvaror för att hjälpa biståndsorganisationer. Han upptäckte att hjälparbetarna i dag har svårt att visa vad deras projekt faktiskt uppnår eftersom deras teknik är föråldrad.– De lever i 70–80-talet men har lagt på e-post och mobiltelefon, säger Thomas Bjelkeman-Pettersson.

Han påpekar att det inte handlar om några revolutionerande verktyg, men att vända sig till hjälporganisationer med just den tekniken är något nytt.– Det är inget jättekonstigt, men det är ingen som har gjort det här förut, säger Thomas Bjelkeman-Pettersson.

Många biståndsarbeten pågår i u-länder där det kan vara svårt att få internetuppkoppling. Därför arbetar systemutvecklarna hos Akvo med att ta fram mobilapplik-ationer för att fältpersonalen ska kunna sms:a in liveuppdateringar. – Vi utvecklar också en mobilapp som är kopplad till telefonens gps, säger Thomas Bjelkeman-Pettersson.

Applikationen befinner sig just nu på prototypstadiet men planen är att skapa en tjänst som gör att det inte går att ta en bild förrän gps:en pejlat in koordinaterna och bekräftat precis var telefonen befinner sig, exempelvis i Uganda. Syftet är självklart att förhindra fusk och ge en insyn i arbetet.

Akvo Foundation har satt ihop en tjänst som består av en flera olika teknologier, allt baserat på öppen källkod (open source). Det första steget var att samla alla projekt på en lättöverskådlig marknadsplats där intresserade donatorer kan se hur mycket pengar som behövs till varje projekt.    – På marknadsplatsen kan våra fältpartners, de som utför jobbet på marken, rapportera om det pågående arbetet live, säger Thomas Bjelkeman-Pettersson.

Hans Rosling visar statistik.
Hans Rosling visar statistik.

Hans Rosling: Stor risk för meningslösa projekt

Insyn är inte alltid av godo. Professor Hans Rosling på stiftelsen Gapminder upplever att risken för att man startar verkningslösa projekt som ser bra ut är stor.– Hur ska jag på ett sjukhus i norra Mocambique kunna redogöra för exakt vad sjukhusets kylskåp används till? Man kan inte relatera varje krona till en viss grej eller en viss aktivitet då blir det lätt det som kallas ”boutiquebistånd”, säger Hans Rosling och syftar just på projekt som bara ger sken av att vara bra, men som mest bygger på föreställningar bland rika långt borta i stället för behov hos fattiga på plats.

– Boutiquebistånd saknar i bästa fall betydelse för landets utveckling och utgör i värsta fall ett hinder, säger han.

Hans Rosling menar att man däremot kan kräva en tydlig övergripande redovisning, resultatrapportering och inventarieregistrering. Det gäller oavsett vilken löpande verksamhet det är som får bidrag. – Viktigast är inte att få reda på vad den exakta pengen användes till utan att den stödda verksamheten uppnår sina mål och bedrivs på rätt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Lövgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro