ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kan du handla Sveriges billigaste matkasse

Johan Wikén · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Mellan den billigaste och dyraste matkassen skiljde det 350 kronor.

Mellan den billigaste och dyraste matkassen skiljde det 350 kronor. Foto: TT


Pensionärernas riksorganisation, PRO, har släppt sin årliga undersökning om matpriserna i Sverige. Den visar att det är stora skillnader mellan olika matbutiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Genom att handla samma varor i över 800 svenska matbutiker, stora som små, har PRO kartlagt prisskillnaderna 2015.

Den billigaste matkassen kostade 608 kronor och inhandlades i en av de stora butikerna i Skaraborg. Den dyraste matkassen i undersökningen var hela 350 kronor dyrare.

►LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

– Många äldre har en mycket ansträngd ekonomi. Vi vill öka prismedvetenheten bland medlemmar och allmänhet. Det är viktigt att se vad vi får för våra pengar när vi handlar. Prisundersökningen är viktig för vårt konsumentpolitiska arbete, säger Christina Tallberg, ordförande PRO, i ett pressmeddelande.

Skaraborg visade sig vara det billigaste distriktet medan Västerbotten var dyrast. Snittpriset för de 33 varorna som ingick i matkassen var 773 kronor.

Matvarorna inhandlades i oktober under stort hemlighetsmakeri. En månad senare avslöjades det att Coop Mitts ledning uppmanat butikerna att fuska genom att sänka priserna på en rad varor. Därför är inte Coop Mitts butiker med i prisjämförelsen.

– Vi har valt att ta bort dem. Vi har agerat så tidigare när vi fått vetskap om prisjusteringar. Det är beklagligt att vissa handlare agerar så, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för undersökningen på PRO:s riksorganisation.

LÄS MER: Här är butiken där fattiga får handla billigare

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro