ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kan du lära dig Bollywood-dansen

Jessica Carleson · 22 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bollywood Showgirls från Malmö i en färgsprakande uppvisning av den indiska dansstilen som går som en löpeld över världen.

Bollywood Showgirls från Malmö i en färgsprakande uppvisning av den indiska dansstilen som går som en löpeld över världen. Foto: Daniel Fresia-cox


klar

Artikellänk är kopierad

Bollywood erövrar världen. Nyligen öppnade Sveriges första Bollywoodbio i Malmö och nu kan du lära dig dansen.I söndags svepte exotiska rytmer över Malmö när Orientaliskt Danscenter firade femårsjubileum med en färgsprakande dansgala med Gonza från Advance Patrol som konferencier. 

Böljande slöjor och gungande höfter i suggestiv magdans stod på programmet och nytt för i år Bollywooddans.Den indiska filmens storslagna musikaldans var överförd till scenen på Ungdomens Hus där

Bollywood-stilen lärs ut av Danscentrets grundare Lilian Borghol och dansinstruktören Pooja Shety. – Bollywood är väldigt inne i västvärlden. I Sverige håller den just på att slå igenom. Intresset är enormt – alla Bollywood-klasser är fulla, säger Lilian Borghol.

I Bollywood-dansen flyter rörelserna hela tiden, till skillnad från många andra dansstilar stannar rörelsen aldrig upp.– Ansiktsuttrycken och handrörelserna är viktiga. Med mimiken, med ögonen och med varje handrörelse berättas en historia, förklarar Pooja Shety från Bombay, Bollywoods centrum i världen.

Hon har koreograferat otaliga dansscener i Bollywood-filmer och Bollywood-shower samt arbetat som koreograf för MTV i Indien. För ett år sedan förde kärleken henne till Sverige.– Bollywood-dans anses av många vara svår eftersom man ska överdramatisera kroppsrörelserna och mimiken. Många är blyga i början. Men när man väl vågar släppa loss är det inte svårt längre.

Och det är bara en myt att svenskar skulle vara stela, menar Pooja Shety.

Det är Bollywood

Filmindustrin i Bombay kallas för Bollywood. Här görs ungefär 200 filmer per år. De flesta indiska filmer innehåller dans- och sångnummer som blivitsynonymt med Bollywoodfilmer. Sammanlagt produceras det ungerfär tusen filmer i Indien per år.

Bollywood-­filmerna är en blandning av komedi, romans, action och drama.

De olika stilarterna binds samman till en helhet av sång- och dansnumren. Filmstjärnor blir ikoner i Indien, såsom Shahruk Khan och Aishwarya Rai (bilder).

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro