ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kan EU-migranterna sova i vinter

Ida Gustafsson · 15 Dec 2015
Uppdaterad 19 Dec 2015

När vintern kommer blir det kallt att sova ute. I Stockholm, Göteborg och Malmö har socialförvaltningarna och frivilligorganisationer öppnat dörrarna för härbärgen till EU-migranter.

klar

Artikellänk är kopierad

STOCKHOLM

Stockholms stads härbärgen var fram till i våras bara öppna på vintern för EU-migranter. Men i år har de haft öppet hela tiden. Sedan i början av november har de däremot öppnat fler platser. Nu finns det runt 130 sovplatser som EU-migranter kan övernatta på. 

– Våra härbärgen är i stort sett fullbelagda, säger Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef socialförvaltningen Stockholms stad. 

► LÄS MER: Hård vinter väntar EU-migranter

Stockholms stad samarbetar med en rad frivilligorganisationer såsom Filadelfiakyrkan, Stockholms stadsmission, Frälsningsarmén och Convictus. Filadelfiakyrkan har fältarbetare som är ute på stan och som bokar in EU-migranter på härbärgena. Sedan förra vintern har familjer möjlighet att få sovplatser tillsammans. 

– Vi har även singelplatser som lottas ut på härbärgena.Vi ska framöver se se om vi kan koppla det till vår dagverksamhet för att få bättre kontroll, men som det är nu får familjer hjälp av fältarbetarna och vårt EU-team. 

– Vi gjorde förändringar förra vintern, där vi såg till att man fick komma in som familjer. 

Sovplatser för singlar lottas ut vid härbärgena. En natt i härbärget kostar tio kronor. 

Får de något förutom sovplats?

– Det är lite olika på de olika, men på de flesta ingår dusch, lättare kvällsmat och frukost. Och sedan finns ju dagcenterna som komplement, säger Veronica Wolgast Karlberg. 

Utöver frivilligorganisationerna stöttar Stockholms stad även kyrkorna som också har sovplatser. 

Vid särskilt kalla nätter får de extra stöd så att de kan öppna extra många sovplatser. 

GÖTEBORG

På härbärget Stjärnklart i Göteborg finns det 35 sovplatser som hemlösa och EU-migranter kan boka själva. En natt på härbärget kostar 20 kronor. För närvarande är det inte fullbelagt på härbärget, meddelar Teresa Woodall, på Sociala resursförvaltningen i Göteborgs stad. 

"Blir det så att behovet av platser blir större och det är fullt på stjärnklart så har vi en beredskapsplan. Den gäller 21 december till 28 februari och består av 50 platser, "tak över huvudet" och öppnas i samverkan mellan Göteborgs Stad, stadsmissionen och svenska kyrkan", skriver Woodall.

Stjärnklart har separata avdelningar för kvinnor och män. På härbärget serveras det varma drycker morgon och kväll.Stjärnklart drivs av Bräcke diakoni i samarbete med Göteborgs stad, Göteborgs stadsmission, Fräslningsarmén och Bräcke diakoni. 

► LÄS MER:  Två skadade vid attack mot migrantläger 

MALMÖ

Malmö stad öppnade i förra veckan det utlovade vinterhärbärget för EU-migranter. Härbärget skulle egentligen öppnat den 1 december, men det blev försenat på grund av frågor om brandskyddet i sovsalen i Pingstkyrkans lokaler.

► LÄS MER: EU-migranternas härbärge i Malmö stoppat – kan bli dödsfälla 

Fredagen den 11 december öppnade härbärget med 40 sovplatser som har öppet mellan 20.00 och 07.00. 

– Vi har inte haft full beläggning, men vi har i alla fall haft runt 25-30 personer som kommit, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör Sociala resursförvaltningen i Malmö stad. 

En natt kostar 15 kronor per person. 

– Då ingår sängplats, kvällsmat och möjlighet till dusch. Man får schampo, duschtvål och tandborste och tandkräm. 

Malmö stad samarbetar med Pingstkyrkan med natthärbärget och Stadsmissionen med dagcentret Crossroads. De som vill ha en sovplats får en biljett på dagcentret, där de som bedöms ha störst behov får biljetter. Resterande biljetter lottas ut. 

Om temperaturen faller ner till minus fem grader eller om SMHI utfärdar en klass 2-varning ska Malmö stad se till att EU-migranter får tak över huvudet. 

► LÄS MER: EU-migranter får stormskydd i Malmö 

– Det har vi gjort ett par gånger under hösten då Crossroads höll öppet. Då kom det bara ett par stycken. I våras kom det väldigt få personer och det har inte kommit så många, så vi bedömer att platserna räcker. 

EU-migranter kan också vända sig till kommunen och söka om en så kallad nödprövning för att få resa hem. 

Annelie Larsson
Annelie LarssonFoto: Johan Bävman/Malmö Stad
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro