ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här knivskär rånarna taxiföraren blodig

John Lindblom · 1 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
00.52 De två rånarna sitter i taxin … 

00.52 De två rånarna sitter i taxin … 


klar

Artikellänk är kopierad

… plötsligt attackerar en av dem chauffören, …
… plötsligt attackerar en av dem chauffören, …
… den andre tar över ratten ...
… den andre tar över ratten ...
… och chauffören skärs blodig med en kniv och misshandlas sedan med ett järnrör.
… och chauffören skärs blodig med en kniv och misshandlas sedan med ett järnrör.

Här på bilderna ovan rånar två beväpnade unga män en hjälplös Taxi 020-chaufför i Hägersten i södra Stockholm. Med hjälp av en kniv och ett järnrör misshandlar de chauffören och tilltvingar sig sedan hans plånbok.

Bildens kameror fångade hela händelseförloppet och rånarduon dömdes i somras till flera års fängelse.Domarna, 4,2 respektive 2,5 års fängelse, har överklagats till Svea hovrätt.– Tack och lov inträffar så här brutala rån sällan. Kameraupptagningen blev ovanligt bra och fallet solklart, konstaterar Kjell Scherman, säkerhetschef på Taxi 020.Det brutala rånet ägde rum i februari i år. Den chockade taxichauffören lyckades blodig fly ut ur taxibilen, som sedan stals av gärningsmännen. Varför de båda rånarna, 18 och 27 år, inte avskräcktes av de tydliga kameraskyltarna är oklart.– I det här fallet måste droger ha varit inblandade. Annars hade de nog valt en annan bil, säger Kjell Scherman.

Grova taxirån ökar

Under 2007 har det hittills inträffat ett flertal grova taxirån, med flera fall av svår misshandel, knivskärning och skottlossning. Totalt har 54 taxirån inträffat under årets första åtta månader, vilket motsvarar en ökning med 31 procent jämfört med samma åttamånadersperiod 2006, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.– Det är utanför Stockholmsområdet och på landsorten som rånen har ökat, säger Lennart Hamnered, förbundsordförande i Svenska taxiförbundet.Efter flera års nedgång noterar taxibolagen en ökning, trots att taxibilarna hanterar allt färre kontanter och allt fler fordon utrustas med övervakningskameror.De flesta taxirånen 2007 har begåtts i bilar som ännu inte installerat kameraövervakning. Det grova rånet i Hägersten i våras (se artikel intill) samt taxirånet i Borås nyligen visar dock att vissa gärningsmän inte drar sig för att slå till även i kameraövervakade bilar. I Borås drogs chauffören ut ur fordonet så att rånarna själva inte riskerade att bli filmade.Taxibranschen noterar också att våldet mot chaufförerna fortsätter. I Husby i nordvästra Stockholm rånades i somras en taxichaufför på kontanter efter att först ha blivit svårt misshandlad och skallad. I Örebro i början av mars förekom skottlossning i samband med att en taxichaufför blev rånad på såväl kontanter som mobil och sitt fordon. 

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro