ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kollar Dennis Rodman på basket med Nordkoreas diktator

Gustaf Eriksson · 1 Mar 2013
Uppdaterad 28 Okt 2013
Här kollar Dennis Rodman på basket med Nordkoreas diktator

Här kollar Dennis Rodman på basket med Nordkoreas diktator Foto: Scanpix


Här kollar forne NBA-stjärnan på basket och garvar – tillsammans med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bilderna på duon beskrivs i USA som en av de märkligaste fallen av oavsiktlig amerikansk diplomati.

klar

Artikellänk är kopierad

Idrott förbrödrar, brukar det ju heta. Det verkar åtminstone ha funkat för Dennis Rodman och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. På bilder som nu sprids som en löpeld på nätet syns hur den förre basketstjärnan skrattar tillsammans med diktatorn när de tittar på en basketmatch i landets huvudstad Pyongyang. 

Kim Jong-Un har ärvt basketintresset från sin pappa, Kim Jong-Il. Han ska ha en särskilt stor kärlek för Chicago Bulls, där Rodman spelade med under en period i sin karriär.

New York Times rapporterar att Rodman höll ett tal i basketarenan. Då sa han att Kim Jong-Un hade fått en "vän för livet".

Rodman har sällskap på resan av tre basketspelare från Harlem Globetrotters och ett filmteam. Efter matchen ska de allihop ha blivit inbjudna till Kim Jong-Uns palats på fest.

New York Times kallar bilderna för en av de märkligaste synerna i historien av amerikansk oavsiktlig diplomati. De blir inte mindre märkligt mot bakgrund av att relationerna mellan USA och Nordkorea är kallare än på länge efter diktaturens kärnvapenshot. 

Men vapenskramlet verkade inte röra Kim Jong-Un i ryggen under matchen.  – Det verkade som att han hade jättekul, säger Shane Smith, grundare av tv-bolaget Vice Media, enligt New York Times. 

Det är Smith som ligger bakom den udda resan. Amerikanerna kom till Nordkorea i tisdags för att spela basket med barn och göra en dokumentär, som ska sändas i USA i april.

Rodman laddade upp för resan på Twitter, men råkade då blanda ihop Nordkorea med grannlandet i söder.  "Jag kanske springer in i 'Gangnamn style'-killen när jag är här", twittrade Rodman och syftade på Sydkoreanska Psy.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro