ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kommer flest lediga jobb finnas

Johanna Ohlson · 25 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Säljare, ingenjörer och speciallärare är några yrken där behovet kommer att vara stort i framtiden.

Säljare, ingenjörer och speciallärare är några yrken där behovet kommer att vara stort i framtiden. Foto: Stock.xchg


klar

Artikellänk är kopierad

 • Vill du bli politiker, speciallärare eller konsthantverkare? • Då har du arbetsmarknaden för dig • De flesta lediga jobben kommer finnas inom den offentliga sektornPå måndagen kunde Metro berätta om den historiskt stora generationsväxlingen som väntar på arbetsmarknaden. Den stora kullen 40-talister ska gå i pension vilket innebär att cirka 1,3 miljoner tjänster blir lediga.

De flesta av de jobben kommer att finnas inom den offentliga sektorn. – Den offentliga sektorn expandera kraftigt när 40-talisterna gick ut på arbetsmarknaden. Därför är det många i den åldern där, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Till exempel är det över 58 000 personer som idag jobbar inom vård- och omsorg som uppnår pensionsåldern de närmaste fem åren. Det motsvarar mer än 11 procent av personalen.

Generationsväxlingen kommer märkas av mer ute i landet än i storstäderna. – Tillflödet av yngre personal är mindre där. De har generellt en skevare åldersstruktur, säger Clas Olsson.

Även om den stora pensionsavgången får 90-talisterna jublar är inte bara av godo. För företagen kan kunskap gå förlorad när många slutar samtidigt. – Det kommer bli svårt att undvika ett kompetensglapp. Men vi försöker få förtagen redan nu att ta in någon i förväg och kompetensväxla, så man får en överföring av kompetensen. Vi erbjuder olika medel för det, bland annat kan man redan nu ta in praktikanter.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro