ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här kör bilen 240 mil i Mexiko– utan någon förare

Aron Andersson · 1 Nov 2015
Uppdaterad 1 Nov 2015

Självkörande bilar är framtiden. Om du inte trodde på det förut så kanske du tror på det när du sett den här videon. Bilen kör sig själv genom Mexiko – och slår rekord.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare vid University of Nevada, Reno, UNR, har slagit ett rekord. Allt de behövde göra var att luta sig tillbaka när deras självkörande bil tuffade på i 240 mil.

Trippen gick mellan Nogales, en stad i Arizona, USA, som ligger på gränsen till Mexiko, och Mexico City. En specialutrustad Volkswagen körde sträckan, den längsta som genomförts av en självkörande bil, på ungefär en vecka, skriver Cnet.

►LÄS MER: Snart kommer Tesla-kopiorna från Kina som fler har råd med

Bilen har sju laserskannrar, nio videokameror, sju radar och en väldigt exakt gps. De olika sensorerna avlöser varandra och används i kombination för att navigera under resans gång. För att kunna genomföra resan har professor Paul Rojas och hans team låtit bilen köra över 600 mil i delstaten Nevada för att samla in data och konfiguera bilen korrekt.

Men trots att experimentet var lyckat är det fortfarande flera hinder kvar tills självkörande bilar kan bli tillgängligt för gemene man.

– Självkörande bilar kräver särskilda kartor för att köra säkert, kartor där antalet filer, motorvägens vägmarkeringar och även avfarters, korsningar och eventuella trafiklljus position framgår, säger Paul Rojas till universitetstidningen Nevada Today.

– Den typen av kartor finns inte kommersiellt tillgängliga för alla länder, och därför måste varje projekt med självkörande bilar skapa sina egna kartor, säger han.

Sedan tidigare är det klart att både Google och Volvo jobbar med självkörande bilar. Det ryktas även om att Apple är intresserade av den här marknaden. Elbilsjätten Teslas vd Elon Musk har tidigare sagt att självkörande bilar kommer att bli tillgängligt om fem till sex år.

►LÄS MER: Tesla Model X är här – därför är stadsjeepen årets mest hajpade bil

Foto: University of Nevada
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro