ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här krockar fallskärmshopparna nästan med flygplanet

Emma Kirkhoff · 10 Feb 2015
Uppdaterad 11 Feb 2015
Några sekunder efter hoppet dyker flygplanet upp bredvid dem.

Några sekunder efter hoppet dyker flygplanet upp bredvid dem. Foto: Youtube.com


När tandemhopparna kastar sig ut i luften dyker planet som de hoppade ifrån. Sekunder senare är kolliderar de med planets ena vinge och klarar sig undan döden med en hårsmån.

klar

Artikellänk är kopierad

Här har tandempilotens hjälpfallskärm vecklat ut sig.
Här har tandempilotens hjälpfallskärm vecklat ut sig.Foto: Youtube.com
Snöret till hjälpfallskärmen fastnar i vingen.
Snöret till hjälpfallskärmen fastnar i vingen.Foto: Youtube.com
Så här nära är de att krocka med planet.
Så här nära är de att krocka med planet.Foto: Youtube.com

Tandempiloten lyckades fånga händelsen, som enligt Metros efterforskningar utspelar sig i Thailand, på film. När paret har fallit fritt i några sekunder dyker flygplanet plötsligt upp vid sidan av dem, för att sedan vända och styra direkt mot dem.

I slow motion ser man hur snöret till tandempilotens hjälpfallskärm – en så kallad drouge – för ett ögonblick fastnar i ena vingen när planet passerar precis ovanför dem. Fallskärmshopparna är bara någon meter från att krocka med planet – något som skulle ha inneburit en säker död.

Alex Ingulfsson driver ett eget företag för tandemhopp och arbetar som fallskärmskontrollant. Han berättar att det som man ser i filmen är ett fenomen som förekommer och som har visats i filmer på Youtube förut.

– Det ser ganska häfigt ut på film när man ser planet vika av. När planet dyker efter att de har hoppat får det samma hastighet, eller snabbare, än frifallsfarten. Denna gång dök piloten för snävt och träffade tandemgänget, säger Alex Ingulfsson .

Han poängterar att det är farligt att dyka med planet så kraftigt och att det har inträffat två dödsolyckor vid liknadnande incidenter – dock inte i Sverige.

– Chansen att träffa en hoppare är minimal, risken att man förstör flygplanet är betydligt större. Planet är inte byggt för att dyka så snabbt. Gör man det belastas flygplanskroppen så hårt att vingen kan gå av.

Varför gör folk så här om det är så farligt?

– För att det ser otroligt häftigt ut på film. Det finns absolut ingen annan anledning. Men i Sverige är det förbjudet och om något sådant där fångas på film blir piloten av med sitt certifikat, säger Alex Ingulfsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro