ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här lär jag mig mer på kortare tid”

Daniel Cederlund · 20 Mar 2017
Uppdaterad 20 Mar 2017
Sergio Follyvi läser Webbutveckling på Medieinstitutet och gör just nu sin andra LIA-period.

Sergio Follyvi läser Webbutveckling på Medieinstitutet och gör just nu sin andra LIA-period. Foto: Christian Gustavsson


Vet du vad du vill och är sugen på att ta gräddfilen ut i arbetslivet? Då kan en YH-utbildning vara det perfekta alternativet. – Du får in en fot på företagen direkt, säger Sergio Follyvi, som studerar webbutveckling på Medieinstitutet Syd.

klar

Artikellänk är kopierad

Yrkeshögskolans status har höjts ordentligt de senaste åren tack vare konkreta, tydliga och snabba utbildningar som i nio fall av tio leder till jobb. Sergio Follyvi var en av de som nappade på YH-utbildningens mer komprimerade upplägg. Med kortare utbildningsperioder än högskolan och större vikt vid praktiskt arbete slussar Yrkeshögskolan ut studenter direkt till arbetslivet.

– Dels får vi jobba med riktiga kunder som kontaktar skolan på undervisningstid. Dels får jag chans att testa skarpa projekt under våra LIA-perioder där jag just nu jobbar på en content- och digitalbyrå i Stockholm, säger han.

Mycket eget arbete

Sergio Follyvi går utbildningen Webbutveckling med fokus på CMS. Där har han fått lära sig allt från grundläggande html-kod till djupare kunskaper inom CMS-varianterna Drupal och WordPress.

– Jag har valt att fördjupa mig främst i WordPress då de allra flesta använder sig av det. Det är mycket eget arbete under utbildningen, och klassrumslektionerna är ofta ledda av konsulter från företag som kommer för att lära ut. De är inte alltid så pedagogiska, så är du osäker på något är det bra att våga fråga, för även om de inte är de bästa lärarna, så är de väldigt duktiga på det de gör, säger Sergio Follyvi.

I höstas praktiserade han på en webbyrå i Malmö, och nu gör han alltså sin andra och sista period i Stockholm. Just den praktiska delen av utbildningen lyfter han som den stora fördelen med att välja just en YH-utbildning.

– Förutom att du får in en fot på företagen får du också en känsla för vad det är du verkligen vill jobba med. Här lär jag mig mer på kortare tid tack vare att vi får jobba med skarpa projekt, samtidigt som jag får en bild av och förståelse för hur det fungerar i den bransch jag är på väg in i.

Planera din tid smart

När Sergio Follyvi inte är ute på praktik går han tre dagar i veckan i skolan, de sista två är vikta åt eget arbete. Och ett vinnande koncept för att få skolan att gå ihop är att se till att göra så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

– Om jag jobbar på bra i början av veckan så får jag mer tid för annat i slutet, men det är en smaksak. Det jag tycker att du ska tänka på är i alla fall att ta vara på tiden och fokusera så du inte lämnar allt till sista minuten.

Du är inne på din sista LIA-period nu, vad händer sen?– Det blir några veckor i skolan som avslutas med att jag presenterar mitt examensarbete, sedan är jag klar. Då kommer jag nog att köra mitt eget race och frilansa till att börja med. Och så har jag ett eget projekt jag jobbar med vid sidan om. Jag värdesätter att kunna styra mina egna arbetstider, så frilansande inom webbutveckling passar bra.

 4 tips – Sergios bästa tips till dig som går en YH-utbildning

• Ta vara på tiden.Det är relativt korta utbildningar så se till att vara fokuserad på studierna. Det är vanligt att man tar för mycket fritid – plugga i stället.

• Våga fråga.Om du fastnar i något eller inte förstår så fråga lärarna, de är kompetenta och finns där för att hjälpa. Var inte rädd för att ställa ”dumma” frågor.

• Ha egna projekt.Att jobba med något eget som man är extra intresserad av är alltid roligare, och om du fastnar kan du fråga läraren om råd i det projektet också.

• Börja i tid.Tänk igenom vad du vill göra på ditt examensarbete och börja med det i god tid så att du inte sitter och stressar med det de sista veckorna.

pil
Mer om Sergio Follyvi

Ålder: 22.Bor: Södertälje.Gör: Min LIA-period på en content- och digitalbyrå i Stockholm.Utbildning: Webbutveckling med fokus på CMS på Medieinstitutet Syd.Intressen: Fotboll, basket, dans och 3d-modellering.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro