ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här lär sig familjen att tvätta händerna

Josefin Svenberg · 13 Maj 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014
De här pojkarna, vars familjer ingår i SOS Barnbyars familjestärkande program i Battabang, tvättar sig innan de ska få äta lunch genom organisationens matprogram. Om familjerna inte hade varit med i programmet hade pojkarna kanske varken kunnat gå i skolan, äta ett ordentlgit mål mat om dagen – eller ens veta hur och när man ska tvätta händerna.

De här pojkarna, vars familjer ingår i SOS Barnbyars familjestärkande program i Battabang, tvättar sig innan de ska få äta lunch genom organisationens matprogram. Om familjerna inte hade varit med i programmet hade pojkarna kanske varken kunnat gå i skolan, äta ett ordentlgit mål mat om dagen – eller ens veta hur och när man ska tvätta händerna. Foto: Urban Brådhe


Genom att stärka fattiga familjer riskerar färre barn i #VerklighetensKambodja att bli övergivna eller föräldralösa och tvingas tigga på gatan eller prostituera sig. Pengarna som samlas in i Metro och SOS Barnbyars gemensamma kampanj går just till dessa familjestärkande program i en av landets fattigaste städer, Battambang.

klar

Artikellänk är kopierad

I de familjer som är nya i SOS Barnbyars familjestärkande program lider barnen ofta av undernäring. Barnen serveras ett näringsrikt mål mat på lunchrasten i sin skola. I Kambodja går barnen annars hem och äter.
I de familjer som är nya i SOS Barnbyars familjestärkande program lider barnen ofta av undernäring. Barnen serveras ett näringsrikt mål mat på lunchrasten i sin skola. I Kambodja går barnen annars hem och äter.Foto: Urban Brådhe
Familjen Oeung i Battambang har varit med i SOS Barnbyars familjestärkande program sedan 2012. Här syns mamma Sokhorn, 41, tillsammans med Sikha, 3, som är yngst av fem barn.
Familjen Oeung i Battambang har varit med i SOS Barnbyars familjestärkande program sedan 2012. Här syns mamma Sokhorn, 41, tillsammans med Sikha, 3, som är yngst av fem barn.Foto: Urban Brådhe

Oeung Oeun, 46, är mycket stolt när han visar runt på familjens tomt.

– Vi har 40 kycklingar. För ett år sedan var de bara sju. Och titta, ingen spilling på marken – det är helt rent, säger han och pekar på sandplanen där tydliga spår av en sopkvast syns.

Vi följer efter Oeun, hustrun Sokhorn, 41, och tre av deras barn upp för stegen till deras hydda. Mellan två av väggens bambupinnar är en tandborste inkilad. Inne i bostaden är det mörkt, trångt och mycket mer utrymme än för sju sovplatser finns inte i rummet. Oeun pekar på golvet och ler:

– När vi har sålt kycklingar på marknaden har vi tjänat så mycket pengar att vi har kunnat köpa mattor och kuddar. Snart ska vi även byta ut bambugolvet till trä och väggarna till plåt, för att huset ska klara regnperioden.

Livet för Oeun och hans familj har förändrats avsevärt sedan de började få hjälp och stöd genom SOS Barnbyars familjestärkande program i Battambang år 2012. Familjen har bland annat fått utbildning i hygien, eftersom många fattiga kambodjaner saknar kunskap om hur och när man ska tvätta sig, och att man ska hålla rent i och omkring sin bostad.

– Att garantera att barnen får i sig tillräckligt mycket näring och kan gå i skolan är andra viktiga delar när en familj är ny i programmet. Vanligtvis får en familj stöd under tre år och de sista åren hjälper vi dem att hitta ett sätt att få en inkomst, så att de så småningom kan klara sig själva. Det kan handla om att de får frön och redskap för att kunna odla grönsaker, eller att de får kycklingar som i familjen Oeungs fall, säger Chham Sokvammary, socialarbetare på SOS Barnbyar.

Organisationens familjestärkande program har funnits i Battambang sedan 2009 och i dag ingår 164 av stadens allra fattigaste familjer i programmet.

Det är till just den här verksamheten som pengarna från Metro och SOS Barnbyars gemensamma insamlingskampanj går, för att förebygga att barn överges eller blir föräldralösa.

– Vi vet att barn som växer upp utan föräldrar löper mycket större risk än andra barn att hamna i kriminalitet, drogmissbruk, hemlöshet, prostitution och så vidare. Om det är möjligt för barnen att vara kvar i sin biologiska familj så mår de oftast bäst av det, och därför är de familjestärkande programmen så viktiga, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige.

Att just Battambang valts ut beror på att det är en av Kambodjas fattigaste provinser. Det är nära till den thailändska gränsen och problemen med såväl hiv som prostitution är större här än i andra delar av landet.

– Situationen i Battambang är extremt tuff. I de allra fattigaste familjerna finns risken att föräldrarna upplever sig inte ha ett annat val än att skicka i väg sina barn för att tigga eller sälja sig. Med det familjestärkande programmet hjälper vi fattiga familjer att förbättra sin situation på både kort och lång sikt, och ser därmed till att barnen får en bra uppväxt och kan gå i skolan, säger Catharina Gehrke.

”Behovet av hjälp utifrån enormt stort”

Catharina Gehrke, SOS Barnbyars generalsekreterare, har själv besökt #VerklighetensKambodja och sett hur barnen i landet har det. Här berättar hon varför pengarna i Metro och SOS Barnbyars insamlingskampanj går just till de här barnen.

I dag finns SOS Barnbyar i 133 länder och behovet av hjälp är stort på många platser. Att just Kambodja uppmärksammas i Metro och SOS Barnbyars gemensamma insamlingkampanj beror på situationen för barnen i landet.

– Över en halv miljon barn i Kambodja har förlorat en eller båda sina föräldrar, och många tvingas växa upp på institution eller leva på gatan. Det är en extremt stor fattigdom, många saknar mat och tillgång till rent vatten, och man kämpar fortfarande med att bygga upp landet efter Pol Pot. Bristen på kunskap och utbildning gör dessutom att Kambodja har svårt att på egen hand förbättra sin situation, och därför är behovet av hjälp utifrån enormt stort, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige.

Gehrke besökte själv Kambodja och flera av organisationens verksamheter i landet i mars i år. Förutom gatubarnen och de unga prostituerade i storstäderna, var det mötet med de fattiga familjerna i SOS Barnbyars familjestärkande program som berörde henne mest.

– Framför allt var det många ensamstående kvinnor som levde under enormt tuffa förhållanden och verkligen var tvungna att kämpa varje dag för att klara sig. Jag träffade en kvinna och hennes tre barn som bodde precis vid Mekongfloden. Floden svämmar över varje år, det var väldigt mycket mygg och man kunde se på barnen att de var sjuka, berättar Catharina Gehrke.

– Det var jobbigt att se, men samtidigt kände jag någonstans ett litet hopp i att varje insats vi gör faktiskt gör skillnad. Genom vårt familjestärkande program kommer familjen att vaccineras mot malaria, få näringsrik mat, barnen får börja gå i skolan och vi skapar förutsättningar för att mamman ska få en inkomst. Med ganska små medel kan vi verkligen förändra livet för en familj.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro