ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här lär sig hundarna terapi

Olle Warnhammar · 12 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013
Amanda Grapne och hennes bullterrier Bella. Amanda Grapne menar att hundarna ger ett stort mervärde till de som får besök. – Hunden flyttar fokus från patienten till hunden, och du behöver aldrig skämmas inför hunden, säger Amanda Grapne, 26 år.

Amanda Grapne och hennes bullterrier Bella. Amanda Grapne menar att hundarna ger ett stort mervärde till de som får besök. – Hunden flyttar fokus från patienten till hunden, och du behöver aldrig skämmas inför hunden, säger Amanda Grapne, 26 år. Foto: Lena Garnold


Terapi är ett jobb för hundar. Det menar i alla fall Helena Eriksson, som lär hundar att hjälpa människor med psykisk och fysisk ohälsa till ett bättre liv. Häng med Metro på en workshop för terapihundar i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Eriksson och hennes afghanhund Cerberus som är utbildad terapihund. 
  Helena Eriksson, 32 år, menar att det bästa med hundarna är att se glädjen hos de som tar emot dem.
  – Ett tag hjälpte jag en inåtvänd autistisk kille som aldrig pratar. När vi skulle säga hej då en dag, så klappade han hunden på huvudet för att säga hej då. Sådana ögonblick är det bästa med terapihundar.
Helena Eriksson och hennes afghanhund Cerberus som är utbildad terapihund. Helena Eriksson, 32 år, menar att det bästa med hundarna är att se glädjen hos de som tar emot dem. – Ett tag hjälpte jag en inåtvänd autistisk kille som aldrig pratar. När vi skulle säga hej då en dag, så klappade han hunden på huvudet för att säga hej då. Sådana ögonblick är det bästa med terapihundar.Foto: Lena Garnold
Mickis i väntan på att börja träna. 
  Hunden Mickis är nybörjare på utbildningen. Hon är en gatuhund från Grekland av okänd härstamning. Hon är här med matte Pia-Lena Bergqvist.
Mickis i väntan på att börja träna. Hunden Mickis är nybörjare på utbildningen. Hon är en gatuhund från Grekland av okänd härstamning. Hon är här med matte Pia-Lena Bergqvist.
Sara Karlberg med hund 
  Sara Karlberg driver svenska terapihundskolan. Här med sin färdigutbildade terapihund Alvin, 4 år, som är en blandras av långhårig Collie och Newfoundland.
Sara Karlberg med hund Sara Karlberg driver svenska terapihundskolan. Här med sin färdigutbildade terapihund Alvin, 4 år, som är en blandras av långhårig Collie och Newfoundland.Foto: Lena Garnold
Från vänster Helena Eriksson, afghanhunden Cerberus, Amanda Grapne och bullterriern Bella. 
  Amanda Grapne med sin terapihund Bella, eller ”syster Bella”, 5 år. Hon menar att det skapas en speciell relation mellan hundförare och terapihund.
  – Vi litar helt på varandra och hunden behöver inte söka glädje på annat håll, eftersom hon tycker det här är så kul.
Från vänster Helena Eriksson, afghanhunden Cerberus, Amanda Grapne och bullterriern Bella. Amanda Grapne med sin terapihund Bella, eller ”syster Bella”, 5 år. Hon menar att det skapas en speciell relation mellan hundförare och terapihund. – Vi litar helt på varandra och hunden behöver inte söka glädje på annat håll, eftersom hon tycker det här är så kul.Foto: Lena Garnold

På terapihundsskolan på Hisingen får hundarna lära sig att tåla folk som skriker på dem, stress, hårda kramar, att lyssna, ligga nära och hantera olika typer av människor och situationer.

– Terapihunden bryr sig inte om du är populär eller inte. Och om en person får ett raseriutbrott så är den en stabil klippa. Den dömer aldrig, den tycker om dig för den du är, säger Helena Eriksson, instruktör på terapihundskolan.

Hundarna utbildas baserat på vilket arbetsområde de ska ha, till exempel kan de tränas till att ligga still länge i knät på ett barn som tränar läsning, som en studiekamrat till barnet. När hundarna varit i skolbänken i ungefär ett år är de redo att komma ut och möta folk inom vården, på skolor eller till och med på fängelser, för att öka motivation, välbefinnande, självförtroende och självdisciplin. Det sätts även igång stress- och ångestsänkande hormoner hos de som klappar en hund, enligt instruktörerna. I dag är Amanda Grapne på plats med sin färdigutbildade terapihund Bella, eller ”syster Bella som hon även kallas” av gruppen, eftersom hon hjälper matte i hennes arbete som undersköterska för folk med förvärvade hjärnskador. Amanda menar att hunden gör en otrolig skillnad.

– Många patienter kommer ihåg Bellas namn men de kommer inte ihåg vad som hände för två minuter sedan, eller vad jag heter, säger hon.

Trots detta misstar folk ofta hennes bullterrier ”syster Bella” för en kamphund.

– Men då säger jag alltid, nej, det är en terapihund.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro