ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här leker den fritagna björnen Iris efter år av tortyr

Mathias Gerdfeldter · 23 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014
Denna bild är inte på Iris, men visar en liknande situation hon befann sig i. En kragbjörn hålls fången i en bur som knappt är större än den själv. Tusentals björnar plågas i sådana här burar.

Denna bild är inte på Iris, men visar en liknande situation hon befann sig i. En kragbjörn hålls fången i en bur som knappt är större än den själv. Tusentals björnar plågas i sådana här burar. Foto: Animal Asia Foundation


Tusentals björnar föds upp i tortyrliknande förhållanden – för att tappas på galla som används i kinesiska naturmediciner. Djurrättsorganistioner, som Animal Asia Foundation, kämpar hårt för att ge björnarna ett drägligare liv. Ibland kan också livet bli bättre, trots år av plågsam fångenskap. Brunbjörnen Iris är ett glädjande exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Iris är en europeisk brunbjörn. Hon bor och frodas nu på Chengdu Bear Rescue Center, i sydvästra Kina. Hon bor där tillsammans med fyra artfränder och en del närbesläktade kragbjörnar.

Livet har dock inte alltid varit så fridfullt för Iris, eller för de andra björnarna i den skyddade parken i Chengdu. Gemensamt har det att de alla har räddats från grymma kinesiska uppfödare, som ”odlar” björnarna för att tappa dem på galla.

Iris levde fram till våren 2010 i Shangdongprovinsen i nordöstra Kina, där hon låg instängd i en bur knappt större än hennes egen kropp. Hon bar en attrapp i metall som höll en fistel öppen rakt in i henne gallblåsa, så att hon ständigt kunde dräneras på gallan.

Björngalla används sedan flera tusen år i olika kinesiska naturmediciner och påstås ha flera läkande effekter. Produkter från björngalla är mycket populära i flera länder i östra Asien och har därför gett upphov till en omfattande björnuppfödningsindustri, som är laglig i Kina – trots att gallan går att framställa på konstgjord väg. Till Sverige är det olagligt att importera all form av björngalla, men även i länder som USA, Kanada och Australien förekommer då och då produkter som har sin bas i björngalla.

I april 2010 fritogs björnen Iris av djurrättsorganisationen Animal Asia Foundation, som driver parken i Chengdu och som genom lobbying och påtryckningar på den kinesiska regeringen har lyckats få rätt att omhänderta björnar från flera plågsamma uppfödningar.

Även om Iris fortfarande har många ärr kvar från sitt liv i fångenskap har hon anpassat sig väl till sitt nya liv, i relativ frihet. Precis som andra brunbjörnar trivs hon bäst på egen hand, men det betyder inte att hon inte älskar att leka. Hennes favoritleksak är en stor stock.

– Iris gräver inte lika mycket som andra brunbjörnar brukar göra, men jag har inte sett en stock som har en chans mot hennes klor. Hon älskar att klösa och tugga på trä, berättar Heidi Quine, björnskötare på parken i Chengdu, på Animal Asia Foundations hemsida.

Kolla in när den pigga Iris busar på bilderna ovan och filmen här nedanför.

Foto: Animal Asia Foundation
Foto: Animal Asia Foundation
Foto: Animal Asia Foundation
Foto: Animal Asia Foundation
klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro