ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här lever de hemlösa svenskarna som flytt landet

Karolina Skoglund · 2 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

Föraktet mot tiggande EU-migranter i Sverige växer. Samtidigt flyr hundratals svenskar landet för att livnära sig på att tigga från turister på semesterparadis. – Dessa människor är sällan synliga för ambassader och konsulat, säger Larsa Rännar vid svenska kyrkan i Bryssel.

klar

Artikellänk är kopierad

En hemlös man sover på stranden  i Miami, USA.
En hemlös man sover på stranden  i Miami, USA.Foto: Alamy

”Det var inte så lätt att få hem dem, även om vi erbjöd en biljett. Vinterkylan i Stockholm är ingenting en hemlös längtar till”. Orden kommer från prästen Jan Janson, i dag verksam vid svenska kyrkan i Toronto. Det var när han arbetade i Spanien som han först kom i kontakt med de hemlösa svenskarna, som i dag är hundratals och utspridda över världens semesterparadis.

– I den svenska kyrkan i Los Cristianos träffade vi på just den sorten, som livnärde sig framför allt på att tigga från turisterna, som sov under en buske på stränderna och som var mycket utsatta för stölder, överfall och inte minst olyckor av typen spritkök som exploderar, säger han.

Men det är långt ifrån bara i Spanien som de hemlösa svenskarna finns. Efter att tidningen Faktum, som säljs av hemlösa i Göteborg, gjort en kartläggning av hemlösa svenskar i Spanien valde Metro att undersöka hur det såg ut i andra länder. Berlin, Aten, Paris, Florida, Thailand, Bryssel, Nederländerna och London är bara några platser i världen dit de rest i hopp om en bättre tillvaro än på Sveriges gator, visar Metros rundringning. ►LÄS MER: Svenska kyrkan ska hjälpa hemlösa svenskar i Thailand

– Det är ofta varma länder de hamnar i. Ju längre bort, desto svårare är det att ta sig. För de flesta finns det något missbruk i bilden. Då åker man så långt pengarna räcker, säger Stefan Bergmark, regionchef och operativt ansvarig för Svenska kyrkan i utlandet.►LÄS MER: Skulle du känna igen din familj om de var hemlösa?

Enligt flera svenska kyrkor som Metro varit i kontakt med ökar antalen. Men några exakta siffror på hur många det kan röra sig om finns inte. 

– Det finns en hel del psykiskt sjuka svenska medborgare som reser runt i Europa för att undgå den svenska psykvården. Dessa människor lever till och från på gatan. I och med att det sällan eller aldrig kontrolleras pass vid gränsövergångar så blir dessa människor sällan synliga för ambassader och konsulat, säger Larsa Rännar vid svenska kyrkan i Bryssel.  ►LÄS MER: ”Barn leker ljugande tiggare på fritids”

FOTNOT: Siffrorna över antalet hemlösa svenskar är en uppskattning från personal vid respektive kyrka. Siffran som avser Spanien kommer ifrån Faktums kartläggning. 

UD: Väljer du att stanna kan du inte få hjälp

Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna om att det rör sig allt fler svenskar med psykisk sjukdom i utlandet.

– Ja, framförallt i de länder som inte alltid kräver identitetshandling och att ansökan om visering inte krävs i förväg. Det är en svår grupp att bistå och det är svåra fall att lösa, säger Patric Nilsson, departementssekreterare som jobbar med att bistå nödställda svenskar utomlands.  

UD bedömer varje fall individuellt. Samtidigt, menar Patric Nilsson, att all ekonomisk hjälp som ges från UD:s sida handlar om att man ska hjälpa personen att ta sig tillbaka till Sverige – och inte för att stanna kvar.  

– Väljer du trots allt att stanna kvar tror jag inte att du kan få så mycket hjälp ekonomisk. Varken från sociala myndigheter eller annan instans i Sverige.

Klicka på nålarnaför mer information

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro