ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här levereras 50 liter av dödsdrogen

Daniel Olsson · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här levererar budfirman 50 liter av vätskan som tagit sex unga göteborgares liv bara i år. Även utrustning för GHB-tillverkning (lilla bilden) beslagtagits.

Här levererar budfirman 50 liter av vätskan som tagit sex unga göteborgares liv bara i år. Även utrustning för GHB-tillverkning (lilla bilden) beslagtagits. Foto: Tullkriminalen


klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen åtalades den 21-årige mottagaren som ingått i en grupp av nio ung­domar från Lindome och Mölndal som beställt sammanlagt 139 liter GBL från en kemisk fabrik i Tysk­land för leverans till Sverige.Nyligen kom tullen över namnen på ett femtiotal mottagare av liknande paket.– I Västsverige rör det sig om 30–35 adresser, säger Marcus Carlsson vid tull-kriminalen.GBL dricks som det är eller omvandlas i ett vanligt kök till det narkotikaklassade medlet GHB som tagit 26 unga göteborgares liv sedan år 2000.

De flesta offren är boende i Mölndal och Hisingsbacka. Det är också där merparten av de nu aktuella mottagaradresserna finns.

Det tyska kemiföretaget har i flera år skickat dunkar med litervis GBL till adressater i Sverige och det var först efter ett tyskt åklagarbeslut om husrannsakan hos bolaget som fakturor och annat material lämnades ut. Med det som underlag räknar tullkriminalen med att komma åt fler som sysslar med GHB-tillverkning.

I utredningen mot de nio ungdomarna i Mölndal finns också beslagtagen utrustning för GHB-tillverkning.

En av de åtalade säger i förhör att ”alla” i Lindome vet hur tillverkningen går till. En liter GBL ger mellan tre och fem liter GHB beroende på styrkan.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro