ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här ligger syskonet som ska rädda Felix

Moa Kärnstrand · 19 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den 1 juli 2006 blev det tillåtet att genetiskt undersöka ett befruktat ägg. Men det måste finnas ”synnerliga skäl” och Socialstyrelsen avgör. Fallet med mamma Helena, Felix och familjen Richardsson var, tillsammans med två andra fall, de första som prövades efter lagändringen.

Den 1 juli 2006 blev det tillåtet att genetiskt undersöka ett befruktat ägg. Men det måste finnas ”synnerliga skäl” och Socialstyrelsen avgör. Fallet med mamma Helena, Felix och familjen Richardsson var, tillsammans med två andra fall, de första som prövades efter lagändringen. Foto: Joachim Nywall


klar

Artikellänk är kopierad

Där i magen ligger syskonet som ska rädda Felix, 4. Om bara några veckor föds lilla Emma – det förs­ta barnet i Sverige som blivit till efter att läkarna sorterat bland en kvinnas befruktade ägg.Felix Richardsson är fortfarande frisk. Men han bär på en gen som kan ge honom en sällsynt, ärftlig ämnesomsättningssjukdom.

Det var därför hans föräldrar Helena och Fredrik beslutade att göra det enda de kunde för att rädda honom – skapa ett genetiskt identiskt syskon utan sjukdomsgen, som kan donera friska stamceller.Snart föds Emma Vittória. – Vi vet inte om Felix blir sjuk. Men om och när han blir det finns det stamceller som passar och han kan få en benmärgstransplantation snabbt, säger Helena Richardsson.

Felix är överlycklig över att få en lillasyster och ska använda sina julklappspengar för att köpa en present åt Emma.

Men storebror Mathias, som redan fått den svåra sjukdomen, blir allt sämre och kan inte botas.– Det är svårt. Man har ett dödssjukt barn vars sinnen stängs av ett efter ett. Han är förlamad och blind. Och så ska man få ett nytt barn samtidigt, säger Helena.

Nu har Helena skrivit en bok om de omtumlande åren som släpps på onsdag. – Det är inte en bearbetning, för jag har bearbetat länge. Det är en skildring av hur man håller ihop.

Kritikerna: Barn ska inte födas för andra

Möjligheten att välja ut ett syskon som kan rädda Felix kom efter en lagändring 2006 och ett banbrytande beslut från Socialstyrelsen – som möttes av en del kritik.

– Kritikerna menar att man använder ett syskon för att hjälpa ett annat barn, men att ett barn inte ska komma till i något annat syfte än sig själv, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin och den som 2007 fattade beslutet om familjen Richardsson åt Socialstyrelsen.

Kritiken handlar också om att metoden gör det möjligt att välja mellan friska embryon, för att få önskade egenskaper hos sitt barn.– Men det är tydligt reglerat hur man får använda den här nya tekniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro