ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har liknat sig själv med Hitler – här är 9 saker som Rodrigo Duterte sagt och gjort

Hugo Ewald · 2 Maj 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
Duterte är kontroversiell, men populär.

Duterte är kontroversiell, men populär. Foto: Bullit Marquez/AP/TT


Under måndagen fick USA:s president Donald Trump kritik för att ha bjudit in Filippinernas president Rodrigo Duterte till Vita huset. Sedan Duterte tillträdde den 30 juni 2016 har han varit minst sagt kontroversiell. Här är några av sakerna Duterte sagt och gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Dutertes mord

Duterte skröt ofta under valkampanjen hur han varit hård mot kriminella under sin tid som Davaos borgmästare. Människorättsorganisationer har gång på gång anklagat presidenten för att ha lett dödspatruller som dödat mer än 1 000 misstänkta brottslingar. Enligt Duterte själv har han personligen bara dödat tre knarkhandlare, någonting han vidhåller var lagligt och för att skydda landet.

Filipinnernas avrättningar under Duterte

Sedan Duterte tillträdde i juli 2016 uppges 9 000 personer dödats av polisen eller okända gärningsmän, anklagade för att ha koppling till droghandel. FN har fördömt våldet och sagt att det bryter mot internationell rätt. Men enligt Duterte är inte kriminella människor människor.

– Mänskliga rättigheter? Använd orden i rätt sammanhang om du är intelligent. Du kan inte föra krig utan att döda, sa Duterte om kritiken i augusti, rapporterar TT.

Duterte hade som ett av sina vallöften att avrätta 100 000 kriminella för att bekämpa brottsligheten.

LÄS MER
Filippinernas president till EU: "Fuck you"

Dutertes planer på undanstagstillstånd

I mars sa Rodrigo Duterte att han funderar på att införa militärt undantagstillstånd och skjuta upp lokalval som en del av hans kampanj för att utrota droghandeln i Filippinerna.

– Om jag förklarar undantagstillstånd, kommer jag få ett slut på alla problem, inte bara drogerna, sade Duterte enligt AFP.

Duterte har sagt att man som en del av detta skulle kunna införa militära domstolar som prövar fall mot terrorister.

Foto: Bullit Marquez/AP/TT

När Duterte-kritikern Lila de Lima greps

I december greps senatorn och juristen Leila de Lima, misstänkt för en central aktör i landets droghandel. Gripandet kom efter att Leila de Lima, som är en av Dutertes hårdaste kritiker, sagt att internationella brottsmåldomstolen i Haag borde utreda Duterte angående de tusentals personer som dödats i hans krig mot droghandeln.

I mars krävs EU-parlamentet att De Lima skulle släppas fri. Enligt resolutionenär anklagelserna mot henne ”nästan helt” fabricerade. Amnesty betecknar De Lima som en ”samvetsfånge”, alltså som någon fängslats på grund av deras åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuell läggning, eller tro.

När Duterte sa ”Fuck you” till EU

I september 2016 gick EU-parlamentet ut med ett fördömande av Duterte. EU:s uppmaning till Duterte var att avsluta den mordvåg som nu präglar Filippinerna. Dutertes svar var kortfattat då han menar att EU är hycklare på grund av att flera EU-länder också har en blodig historia.

– Jag läste EU:s fördömande av mig. Till dem säger jag ”Fuck you”, sa han enligt lokal media. Det rapporterade Politico.

LÄS MER: Filippinerna bjuder in ”djävulen” Ban Kii-moon för utfrågning

När Duterte liknade sig själv med Hitler

Efter ett besök i Vietnam i september berättade Duterte att han av kritiker ”liknades till Hitlers kusin”. Duterte sa sedan att Hitler mördat miljontals judar. Enligt Duterte finns det tre miljoner narkomaner i Filippinerna, narkomaner som Duterte gärna skulle ”slakta”.

– Om Tyskland hade Hitler, så skulle Filippinerna ha . . . sade han, blev tyst, och pekade på sig själv, rapporterade Reuters.

När Duterte anklagades för att kalla Barack Obama för en ”horunge”

I september fick Duterte under en presskonferens en fråga om han väntar sig kritik från Barack Obama, USA:s dåvarande president.

– ”Putang ina”, i så fall svär jag åt dig på mötet, svarade Duterte, riktat till Obama, rapporterade nyhetsbyrån AFP. ”Putang ina” motsvarar ungefär engelskans ”Son of a bitch”.

Obama kom efter uttalandet att ställa in det planerade toppmötet med Duterte för att istället träffa Sydkoreas dåvarande president Park Geun-Hye.

Foto: Skärmdump

När Duterte hotade att avrätta en affärsman i tv

I juli satt Duterte ansikte mot ansiktemed affärsmannen Peter Lim, som enligt Duterte är en av Filippinernas ledande knarkkungar. I mötet, som sändes i tv, menade Lim att han bara har ett vanligt namn och inte har något med en knarkkung att göra.

– Jag ska avrätta dig. Jag kommer att göra slut på dig, sa Duterte i sändningen, enligt AFP.

När Duterte anmäldes för brott mot mänskligheten

I april anmälde en tidigare medlem av en Filippinsk dödspatrull anmälde Duterte till ICC, den internationella brottsmålsdomstolen, för brott mot mänskligheten.

I höstas vittnade mannen om hur han på order av Duterte ska ha dödat människor i Davao under tiden Duterte var borgmästare där. Enligt Duterte är anmälan bara propaganda, rapporterar Reuters.

Men Duterte är uppskattad

Enligt den senaste opinionsundersökningen genomförd av Pulse Asia 15-20 mars uppger 76 procent att de tycker de litar på Duterte. 78 procent uppger att de tycker att han gör ett bra jobb. Det är höga siffror, men siffror som minskat något över tid, rapporterar AP.

LÄS MER
Lovade att döda tusentals kriminella – nu har polis skjutit ihjäl 200
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro