ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här målar graffitikungen Inkie Göteborg i rosa och grönt

Peter Löwendahl · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013
Inkie kallar sin konst ink nouveau, som en mix mellan det tidiga 1900-talets art nouveau och hans graffiti. Och missar du utställningen i galleriet kan du se den här målningen vid Örgrytevägen när du vill. 

Inkie kallar sin konst ink nouveau, som en mix mellan det tidiga 1900-talets art nouveau och hans graffiti. Och missar du utställningen i galleriet kan du se den här målningen vid Örgrytevägen när du vill.  Foto: Christina Blom


Han har målat med Banksy hela sitt liv, kallas graffitikungen och ligger bakom världens största street art-festival See no evil. Tom Bingle, mer känd som Inkie, är i stan för sin första soloutställning i Sverige. Metro tog chansen att prata graffiti, street art och attityd med honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom

Det blåser en typiskt iskall Göteborgsk vind när Inkie sätter färg på en bit betong vid Örgrytevägen. Grönt i två nyanser blandas med rosa, vitt, svart och orange och blir en, för Inkie, typisk street art-målning.

Han heter Tom Bingle egentligen, Inkie är den tag han använt sedan 1980-talet när han började måla graffiti i Bristol i England, samtidigt som Banksy. Efter 25 års målande av olaglig graffiti har han i dag fokus på street art – skillnaden för honom handlar både om lagligheten i det han gör, vad han målar, för vem och var det visas. Och visst är det lite av en revansch för honom att den konst han i åratal jagades av polisen för, kan han i dag leva på.

– Festivalen vi gjorde i Bristol, fullmäktige tillät att vi målade domstolen och polisstationen. Vi målade byggnader där vi faktiskt låstes in för att vi målade. Det var nästan som om cirkeln slöts, säger Tom Bingle.

Han pratar om See no evil, världens största street art-festival som han själv arrangerar i Bristol. Första året, 2011, kom 20 000 personer, andra året 50 000.

– Vi åkte till en av de mest slitna gatorna och gjorde om den till en av de coolaste gatorna. Vi fick uppmärksamhet världen över, det var billigare än reklam och det var billigare än att renovera hela gatan. När det var klart var det en 40 procentig ökning av folk som rörde sig på gatan, nya barer, affärer och gallerier har öppnat och gjort gatan till en plats man åker till, i stället för att undvika.

Att han får lov att måla på en kommunal betongvägg i Göteborg menar Viktor Byhr, galleristen som har bjudit hit honom, vittnar om att kommunen har börjat ändra sin attityd till gatukonst. För Tom Bingle är det en självklarhet, han tror att Göteborg har mycket att tjäna på att profilera sig inom street art på samma sätt som Bristol har gjort.

– Det första steget är att skapa ett evenemang och bjuda in konstnärer från Sverige eller Skandinavien och låt dem måla, då får politikerna se hur populärt det är. Det blir ett sätt att visa upp Göteborgs talanger, men också ett sätt att få folk till Göteborg och visa upp Göteborg. 

LÄS MER: Nu ska gatukonsten ta plats i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro